Bezwaar aantekenen tegen de crisisheffing
- 18 mrt., 2013
- Financieel & Juridisch
Sommige werkgevers worden dit jaar geconfronteerd met een werkgeversheffing van 16 procent. Deze heffing wordt ook wel de crisisheffing genoemd. Tot 31 maart kunt u bezwaar maken tegen deze heffing.
Deze maatregel volgt uit de Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013. De heffing van 16 procent is door de werkgever verschuldigd indien er in het kalenderjaar 2012 een loon uit dienstbetrekking is genoten van meer dan 150.000 euro. De heffing is dan beperkt tot 16 procent van het bedrag boven 150.000 euro. Voor de uitvoer van deze werkgeversheffing wordt het loon boven deze 150.000 euro geacht genoten te zijn op 31 maart 2013. De extra werkgeversheffing moet op dat moment in de aangifte loonheffingen worden meegenomen.
Bezwaar maken tegen de heffing
De crisisheffing is met terugwerkende kracht tot stand gekomen en kan daardoor in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Om uw rechten veilig te stellen raden wij u aan om bezwaar te maken tegen de afdracht op aangifte over de maand/periode waarin 31 maart valt, voor zover u geconfronteerd wordt met deze crisisheffing.
In 2014 wederom crisisheffing
In het aanvullend bezuinigingspakket 2014 is inmiddels aangekondigd dat de geïntroduceerde werkgeversheffing (crisisheffing) voor hoge inkomens in 2014 wordt gecontinueerd. In dat geval bent u in 2014 (wederom) een heffing van 16 procent verschuldigd indien er in het kalenderjaar 2013 een loon uit dienstbetrekking is genoten van meer dan 150.000 euro.
Levensloop
De staatssecretaris van Financiën heeft inmiddels laten weten dat de aangekondigde crisisheffing voor 2014 zo zal worden vormgegeven dat werkgevers geen crisisheffing hoeven te betalen over loon dat voortvloeit uit de opname uit een levensloopregeling. Dat geldt ook wanneer de opname geschiedt in het kader van de in 2013 geldende eenmalige mogelijkheid voor werknemers om hun levenslooptegoed ineens, bestedingsvrij en slechts voor 80 procent belast op te nemen.
Crisisheffing voorkomen?
Het voordeel van dit jaar ten opzichte van vorig jaar is, dat we nu op een eerder moment in het toetsjaar kennis hebben van deze aangekondigde maatregel. Hierdoor kan in sommige gevallen nog worden voorkomen dat u met crisisheffing wordt geconfronteerd. Per werknemer (die mogelijk de grens van 150.000 euro zal overschrijden) zal beoordeeld moeten worden of er mogelijkheden zijn om dit te voorkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het beperken van een bonus. Is het loon echter al genoten, dan kan dit niet worden teruggedraaid. Ook zal met het gebruikelijk loon rekening moeten worden gehouden. Neem in voorkomend geval altijd contact op met uw adviseur van Flynth.
Meer informatie over FLYNTH 'S-HERTOGENBOSCH:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel