Big Data? Voorkom fraude!
- 25 jul., 2013
- Financieel & Juridisch
Het interpreteren van grote hoeveelheden data, ook wel Big Data genoemd, wordt steeds belangrijker. De kans op fraude met deze gegevens groeit net zo hard. Maar hoe beperk je nu zoveel mogelijk het risico?
Big Data heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Het belang van het terugvinden en opvragen van de juiste data alsook het interpreteren van grote hoeveelheden data neemt toe door de invloed van automatisering. Het omzetten van deze data naar informatie wordt dus steeds belangrijker, maar ook complexer. Bedrijven en overheden ontdekken dit steeds meer en zien in dat er veel waardevolle informatie schuil gaat. Belangrijke maar onderbelichte punten hierbij zijn betrouwbaarheid en bruikbaarheid.
Big Data: het interpreteren van grote hoeveelheden data
Big Data is een verzamelnaam van alles rondom de grote hoeveelheid data die wordt opgeslagen en beschikbaar is. Het gaat hierbij niet enkel om het opslaan, verwerken of weergeven van grote hoeveelheden data, maar vooral ook om de bruikbaarheid, betrouwbaarheid en beveiliging ervan. Het vinden van nieuwe informatie door data (al dan niet uit verschillende bronnen) juist te combineren behoort ook tot de aspecten.
Big Data is relevant voor iedereen die data opslaat en hieruit bruikbare informatie wil filteren. Hoe meer structuur de opslag heeft en hoe persoonlijker de informatie-uitvraag is, des te waardevoller zijn de resultaten. Denk hierbij aan specifieke stuurinformatie, maar ook aan informatie ter voorkoming van risico’s of fraudepreventie. Een grotere hoeveelheid data vraagt vaak om grotere eisen aan de hard- en software.
Dashboards: risico’s en fraude voorkomen
De bruikbaarheid van de gepresenteerde informatie op dashboards zal steeds belangrijker worden. Schaalbaarheid en aanpasbaarheid van management informatie dashboards moeten er voor zorgen dat in de nabije toekomst steeds meer dashboards gepersonaliseerd worden en alleen de juiste indicatoren weergeven. Om een overzichtelijk dashboard te behouden is het belangrijk om de juiste indicatoren te kiezen (Key Performance Indicator (KPI), Key Risk Indicator (KRI) en Key Fraud Indicator (KFI). Continious monitoring op mogelijke risico’s en fraudes middels de juiste KRI’s en KFI’s zorgen er voor dat risico’s en fraudes in een vroeg stadium worden gelokaliseerd, voorkomen dan wel genezen.
Voor meer informatie over het bepalen van (fraude) risico indicatoren en het monitoren hiervan met behulp van een dashboard ga naar www.bdo.nl/f-actual.
Het snijvlak van bedrijfsvoering en IT
De gecertificeerde BDO IT-consultants hebben veel ervaring op het snijvlak van bedrijfsvoering en IT. Er zijn management dashboards ontwikkeld waarbij alle off- en online informatie op één dashboard wordt gecombineerd. Voor meer informatie of aanvullend advies, neem contact op met Jörgen Peerik van BDO IT-consultants.
Meer informatie over BDO BREDA & BDO ROOSENDAAL:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!