Bouw Informatie Model

Als architectenbureau zijn wij op zoek naar de meest creatieve oplossingen in de gebouwde omgeving binnen de gestelde randvoorwaarden. Daarbij houden we rekening met duurzaamheid van materialen, bouwprocessen en kostenefficiëntie.

Bouw Informatie Model

Nu hebben we ook een middel om het bouwproces en beheerproces beter te kunnen voorbereiden en fouten vroegtijdig te voorkomen en dus faalkosten te voorkomen. Dit is het Bouw Informatie Model.

Van 2D naar volledig 3D

Al langere tijd werken ontwerpers en architecten met laagdrempelige 3D programma’s. Zo kunnen we snel laten zien wat een massaopbouw doet in zijn omgeving. Technisch werd het plan daarna weer in 2D getekend door de technische mensen. Plattegronden werden opnieuw opgezet, daarna werden de gevels en de doorsneden getekend. Deze tekeningen waren niet echt aan elkaar gelinkt. Een tekenaar moest zelf heel goed in de gaten houden dat wijzigingen en consequenties daarvan in elke apart onderdeel werd doorgevoerd.

Ontwerpen, bouwen en beheren wordt beter gefaciliteerd met het BIM model

Het Bouw Informatie Model werkt anders. Het ontwerp wordt echt in 3D getekend en doorsneden en gevels worden hieruit gegenereerd. Wijzigingen gebeuren alleen in het model en worden automatisch in alle aanzichten en doorsneden doorgevoerd. Ook zijn bouwelementen in dit model intelligent geworden; aan een element worden de eigenschappen toegevoegd. Dus bijvoorbeeld een muurelement weet dat het uit baksteen bestaat en weet dat het tot aan het dak loopt. Als het dak wijzigt gaat de muur mee. Ook de aantal m2 en m3 materiaal zijn opvraagbaar. Dit is handig bij het calculeren van het gebouw. Maar ook in de beheerfase kan deze informatie van groot belang zijn en hoeft niet iedereen telkens opnieuw de hoeveelheden te berekenen.

Foutdetectie

Wanneer architect en constructeur werken in 1 model en elektra en werktuigbouwkundige installaties worden hier aan toegevoegd kan er een clashcontrol worden uitgevoerd. Constructie en leidingen kunnen elkaar bijvoorbeeld in de weg zitten. Dit wordt nu in het model zichtbaar en niet pas in de bouw. Dit kan de faalkosten en de totale kosten van de bouw drukken. Bovendien is het model een prachtig instrument in de beheerfase. Dus heel interessant voor o.a. woningbouwcoöperaties en allebedrijven met eigen vastgoed en bedrijven in de bouwkolom.  

Meer informatie over wat dit kan betekenen voor uw bestaande of nieuwe gebouw. Vraag het de  bouwtechnisch ontwerpers, ingenieurs en bouwmanagers van Leenders Architecten.

Meer informatie over LEENDERS ARCHITECTEN B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!