Coöperatief ondernemen heeft de toekomst
- 1 apr., 2014
- Financieel & Juridisch
De tijd waarin je na je studie ging werken bij een werkgever en daar tot aan je pensioen bleef, is (bijna) niet meer. Dit heeft plaats gemaakt voor flexibiliteit, voor jobhoppen, voor zelfstandig ondernemen.
Soms uit nood geboren, wanneer een contract niet wordt verlengd, maar net zo vaak uit eigen beweging, vanwege de behoefte aan vrijheid, aan zelf beslissingen kunnen nemen.
Kwetsbaar
En hoewel er veel voordelen zitten aan het zijn van zelfstandig ondernemer, maakt het je ook kwetsbaar. Want wie zorgt voor continuïteit in de werkzaamheden als jij uitvalt? Ook kan je een klankbord missen om zaken waar je als ondernemer tegenaan loopt mee te bespreken. Hoe weet je of de prijzen die je hanteert marktconform zijn? Hoe verstevig je je onderhandelingspositie door een netwerk van collega’s om je heen te verzamelen? Daar zijn allerlei vormen voor te bedenken. Eén daarvan is het oprichten van een coöperatie.
Coöperatie
Een coöperatie is een vereniging die gericht is op samenwerking. Een coöperatie gaat overeenkomsten aan met en voor haar leden. Je kunt als zelfstandige ondernemer met minimaal één andere ondernemer al een coöperatie oprichten. Dat is dan een nieuwe rechtspersoon die de gezamenlijke belangen van de leden behartigt. Een voordeel van het oprichten van een coöperatie is de mate van vrijheid die de leden genieten. Elk lid blijft onafhankelijk, heeft inspraak en kan makkelijk toe- of uittreden. Maar juist door de betrokkenheid van de leden bij een coöperatie – zij zijn in feite allemaal mede-eigenaar – is de motivatie groot om er een succes van te maken.
De collectiviteit van een coöperatie maakt lid worden interessant. Denk aan het delen van kennis en kunde, maar ook de risico’s, het vergroten van je netwerk door samen een opdracht aan te nemen of aanvullende diensten aan te bieden, lagere prijzen voor inkoop door schaalgrootte, etc.
Terrein winnen
Coöperaties winnen terrein, omdat de toekomst van zelfstandige ondernemers ligt in samenwerken door krachten te bundelen, kennis te delen en deels ook in het nemen van je sociale verantwoordelijkheid. Transparantie speelt hierin een grote rol. De komst van social media maakt het een stuk eenvoudiger om mensen met elkaar in contact te brengen, te mobiliseren en te informeren. Daarnaast brengt lid worden van een coöperatie de reden(en) waarom je zelfstandig ondernemer bent geworden niet in gevaar; je behoudt immers je ondernemersvrijheid.
Hulp bij keuze rechtsvorm
Hans Dinkelberg, een van de vennoten binnen Dinkelberg & Kuipers accountants en adviseurs, heeft zich gespecialiseerd in coöperatief ondernemen. Door zijn achtergrond als accountant is hij op de hoogte van organisatorische processen binnen allerlei soorten rechtsvormen. Daardoor is hij in staat goed in te schatten wanneer het voordeel op kan leveren om een coöperatie op te richten, vanuit fiscaal, organisatorisch of juridisch oogpunt, maar ook door de ogen van de ondernemers, bijvoorbeeld door het creëren van schaalgrootte. Neem vrijblijvend contact met hem op met vragen over dit onderwerp.
Meer informatie over DINKELBERG & KUIPERS ACCOUNTANTS - ADVISEURS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!