De laatste actualiteiten in arbeidsrecht

  • Arbeidsmarkt

De laatste tijd zijn er regelmatig veranderingen in het arbeidsrecht. Ook voor het komende jaar staan er nog meer aanpassingen te wachten. BW7 zet ze op een rij.

De laatste actualiteiten in arbeidsrecht

Actualiteitenflits gemist tijdens onze bijeenkomst Werkkostenregeling en Actualiteiten Arbeidsrecht? In dit artikel vatten wij de belangrijkste wetswijzigingen op het gebied van het arbeidsrecht voor u samen.

Wijzigingen rond de jaarwisseling

Per 1 oktober 2012

Om het verbod voor werkgevers tot het stellen van vragen over de gezondheid en het ziekteverzuim van sollicitant te benadrukken, is dit verbod duidelijker in de wet opgenomen.

Per 1 januari 2013

De AOW-gerechtigde leeftijd is verhoogd naar 65 jaar en één maand. Tip: Door de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd kan een bepaling op grond waarvan de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt wanneer de werknemer de 65-jarige leeftijd heeft bereikt in strijd met de Wet Gelijke Behandeling Leeftijd en Arbeid zijn, omdat deze bepaling een ontslag kent eerder dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Hoewel de rechter of Commissie Gelijke Behandeling hierover nog geen uitspraken heeft gedaan, is het verstandig uw arbeidsovereenkomsten hierop aan te passen in die zin dat voortaan bepaald kan worden dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt "op het moment dat werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt".

Per 1 januari 2013

Het uniform loonbegrip is ingevoerd. Er is nu één loonbegrip voor de heffing loonbelasting/premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorg-verzekeringswet. Werkgevers hanteren daarvoor geen verschillende definities en berekeningen meer. Daarom staan er minder gegevens op het loonstrookje.

Per 1 januari 2013

De Ziektewet is aangepast ter bevordering van re-integratie. Een arbeidsongeschikte werkloze kan een beroep doen op de Ziektewetuitkering bij het UWV. Om de kosten voor de Ziektewetuitkeringen te beperken, zijn een aantal maatregelen in het leven geroepen. Zo kan het UWV voortaan na één jaar ziekte beoordelen of de werkloze wel arbeidsgeschikt is voor ander werk dan hij voorheen deed. Ook kan het UWV besluiten dat de uitkeringsgerechtigde maximaal 6 maanden, in plaats van 3 maanden, met behoud van uitkering op proef bij een werkgever kan werken.

Vanaf 1 januari 2014 zal de hoogte en duur van de ziektewetuitkering bovendien afhankelijk worden van het aantal jaren dat de werknemer heeft gewerkt. Werkgevers gaan dan ook hogere premies betalen als zij meer mensen met een tijdelijk dienstverband in de Ziektewet laten door-stromen.

Per 1 januari 2013

Er wordt strenger opgetreden bij overtreding van arbeidsmarktregels zoals onderbetaling of niet nakomen van regels voor tewerkstelling van buiten-landse werknemers. Het voordeel moet worden terugbetaald, boetes gaan omhoog en bij herhaling gaan zwaardere straffen gelden, zoals een dwangsom of stilleggen van werkzaamheden.

Per 1 januari 2013

Werkgevers die een uitkerings-gerechtigde van 50 jaar of ouder of een arbeidsgehandicapte in dienst nemen kunnen een mobiliteitsbonus ontvangen. De huidige premiekorting voor het in dienst hebben van een 62-plusser vervalt.

Per 1 januari 2013

De doorwerkbonus voor oudere werknemers is afgeschaft. Daar is een werk-bonus voor in de plaats gekomen. Uw werknemer heeft recht op de werkbonus als hij aan het begin van het kalenderjaar de leeftijd van 60 jaar, maar nog niet de leeftijd van 64 jaar heeft bereikt en een inkomen heeft tussen 100% en 175% van het minimumloon. Het maximum van de werkbonus is € 1.100.

Wat staat er op de agenda van 2013 en verder?

Naar verwachting in 2013

De tewerkstellingsvergunning die u nodig heeft om een buitenlandse werk-nemer voor een bepaalde periode bij u te laten werken, zal nog maar één jaar geldig zijn, in plaats van de huidige drie jaar. Ook kan de tewerkstellings-vergunning in de toekomst geweigerd worden als u in het verleden bent veroor-deeld voor het overtreden van arbeids-wetgeving. De datum inwerkingtreding is nog niet bekend.

Per 1 januari 2014

De regels om AOW'ers te laten werken worden versoepeld. Het in dienst nemen en houden van een AOW'er wordt makkelijker en aantrekkelijker. Zo bestaat er straks een loondoorbetaling bij ziekte van maximaal zes weken in plaats van twee jaar en worden de re-integratie-verplichtingen van de werkgever beperkt. De mogelijkheid om een tijdelijk contract aan te gaan met een AOW'er wordt verruimd, waardoor u meer dan drie contracten kunt afsluiten voordat er een contract voor onbepaalde tijd ontstaat. Ten slotte eindigt de arbeidsovereenkomst automatisch als uw werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, tenzij u daarover andere afspraken maakt met uw werknemer. Het wetsvoorstel ligt op dit moment bij de Raad van State voor advies.

Per 1 januari 2014

De nieuwe participatiewet zal worden ingevoerd. Een onderdeel daarvan is de invoering van het veelbesproken "quotum arbeidsgehandicapten" per 1 januari 2015. Gedachte is dat degene die kan werken, niet afhankelijk hoort te zijn van een uitkering. Om mensen met een bijstandsuitkering of met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking sneller aan het werk te krijgen, worden een aantal maatregelen ingevoerd die deze groepen mensen vooruit helpen. Verwachting is dat het wetsvoorstel nog nadere invulling zal krijgen of aangepast zal worden.

Per 1 juli 2014

De regelingen over verlof en arbeidstijden worden gemoderniseerd, zodat werkgevers en werknemers flexibelere afspraken kunnen maken over werk- en vrije tijd. De modernisering heeft betrekking op aanpassing van de arbeidsduur, ouderschapsverlof, zorgverlof, bevallingsverlof en calamiteiten- en ander kort verzuimverlof. De minister van SZW staat positief tegenover de modernisering en bekijkt of er aanvullende maatregelen kunnen worden meegenomen. Naar verwachting horen we hier in het voorjaar meer over.

Per 1 juli 2014

Naar aanleiding van het regeerakkoord zal een nieuw ontslag-recht worden ingevoerd. De preventieve ontslagtoets blijft gehandhaafd door de adviesaanvraag procedure bij het UWV, die nog maar vier weken zal duren. De parallelle route via de kantonrechter vervalt. Als een ontslagen werknemer zijn ontslag onterecht vindt, kan hij voortaan naar de rechter om een ontslagvergoeding te vragen. De rechter zal het advies van het UWV zwaar zal laten wegen.

De ontslagvergoeding bedraagt maximaal ½ maandsalaris per dienstjaar. Het eerder voorgestelde maximum van € 75.000 is inmiddels komen te vervallen. Tegenover deze lagere ontslagvergoeding staat dat werkgevers een hogere WW-premie gaan betalen. De WW-premie wordt mogelijk per werkgever gedifferentieerd aan de hand van de criteria van goed werkgeverschap.De werkgever is bij een onvrijwillig ontslag of het niet verlengen van een tijdelijke overeenkomst van minimaal een jaar een transitiebudget verschuldigd van ¼ maand-salaris per dienstjaar, met een maximum van vier maandsalarissen. Het transitie-budget moet gebruikt worden voor scholing of andere trajecten waardoor de werknemer sneller ander werk vindt.

De WW-uitkering wordt gekort: deze wordt maximaal 24 maanden, waarvan minimaal 12 maanden gerelateerd aan het laatst verdiende loon en minimaal 6 maanden aan het wettelijke minimumloon. De werknemer bouwt één maand WW-recht op per gewerkt jaar gedurende de eerste 10 dienstjaren. Daarna ½ maand per jaar.

Het kabinet heeft voornemens om de harde ingrepen iets te repareren.

Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen. Neem voor meer informatie gerust contact op met de helpdesk van BW7. Wij helpen u graag.

Meer informatie over BW7 ARBEIDSJURISTEN VOOR ONDERNEMERS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!