De werktafel als onmisbaar element

  • Zakelijke dienstverlening

Een comfortabele, maar ook productieve werkplek met een juiste hoogte instellingsmogelijkheid, goede verlichting en slimme accessoires is essentieel om het werk van logistiek medewerkers te verlichten en blessures die mogelijk opspelen bij repetitieve werkzaamheden te voorkomen.

De werktafel als onmisbaar element

Als specialist op het gebied van productieve werkpleksystemen, gaat Human Workspace samen met de gebruiker op zoek naar de best mogelijke werkplekoplossing. Frodo Rijk, eigenaar van Human Workspace en Sales Manager Benelux, Stef van Gelderen beantwoordden een zestal vragen over productieve werkpleksystemen.

Wat is het onderscheidende vermogen van Human Workspace?

Frodo Rijk: “Onze roots liggen in assemblage en reparatie. Binnen die branches is er al jaren focus op LEAN, productiviteit en ergonomie. Door de jaren heen hebben we veel kennis opgebouwd die wordt meegenomen in onze oplossingen en producten die toepasbaar zijn in de logistieke sector. We beschikken over een uitgebreid gamma van standaard werktafeloplossingen, maar bieden ook klant specifieke oplossingen. Dankzij die sterke combinatie hebben we in de Benelux een flink aantal nieuwbouwprojecten opgeleverd waar wij uiteraard verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen en plaatsen van logistieke werkplekken. Hierbij speelt ons modulaire systeem een grote rol. De verkorte product life-cycle en het inzetten van het logistieke proces als marketingtool zorgen ervoor dat het van groot belang is dat de inpaktafel is aan te passen aan een mogelijk door marktwerking veranderend werkproces.”

Kan je hier een specifiek voorbeeld van geven?

Frodo Rijk: “Denk aan speciale acties bij Black Friday of Valentijnsdag. Speciaal verpakkingsmateriaal heeft invloed op het proces. Ook het toevoegen van een gepersonaliseerde wenskaart vraagt om aanpassingen. Door onze modulaire systemen zijn dergelijke aanpassingen gemakkelijk door te voeren.”

Hoe wordt dit door gebruikers ervaren?

Stef van Gelderen: “Aan de omzet van de afgelopen jaren te zien goed. Veel van onze klanten zien de meerwaarde in van modulaire systemen. Vaak worden paktafels in eerste instantie eenvoudig functioneel geïnstalleerd met de mogelijkheid om op een later tijdstip overige componenten aan het geheel toe te voegen.”

Is er in overige aspecten veel veranderd aan de inpaktafel anno nu ten opzichte van die van tien jaar geleden?

Stef van Gelderen: “Wat direct opvalt aan onze werktafeloplossingen is dat het werkblad opgeruimd en vrij dient te zijn van zaken die comfort en productiviteit in de weg staan. Denk hierbij aan grote printers, losse weegschalen en andere benodigde accessoires. Deze blijven dankzij onze slimme oplossingen echter wel altijd binnen handbereik, maar houden het werkblad vrij voor het toevoegen van waarde. Ook het belang van aandacht voor de juiste ergonomische werkomstandigheden is in de afgelopen tien jaar fors toegenomen. Steeds vaker kiezen bedrijven voor inpaktafels die tijdens het werken verstelbaar zijn, of bijvoorbeeld voor speciale oppervlakten die functie zijn om zo de persoon minder te belasten.”

Zou je daarnaast kunnen vertellen wat jullie merken van het specifieke effect dat de automatisering heeft op de inpaktafel en haar rol binnen de logistieke omgeving?

Frodo Rijk: “Dat kan ik zeker. In de basis zorgt de automatisering er natuurlijk voor dat het aantal benodigde menselijke handelingen binnen de logistieke sector afneemt. De rol van de inpaktafel wordt steeds meer gerelateerd aan functionaliteiten zoals gift-wrapping, personaliseren, controleren en quality-control. Waar voorheen een standaard vierpoot inpaktafel voldeed, gaat dit steeds minder op. Hoewel de verwachting is dat deze lijn zich doortrekt is onze ervaring dat personeel niet zo snel in zijn totaliteit gaat verdwijnen. Dit gaat toch ten koste van flexibiliteit. Dankzij handen en hersens blijf je in staat om snel in te spelen op de wisselende eisen van de klant.”

Welke verdere toekomstige ontwikkelingen hebben de aandacht?

Stef van Gelderen: “We zien een toenemende interesse in zogenaamde cobots. Dit zijn robots die samenwerken met een mens. Daar kunnen we uiteindelijk niet meer omheen. Het is niet voor niets het snelst groeiende segment binnen de industriële robotica. Naar verwachting gaat hier in 2020 een omzet van een kleine drie miljard euro in om. Kijkend naar de toekomst heeft dit uiteraard gevolgen voor zowel onze organisatie als de logistieke markt waar we ons in begeven. Qua productontwikkeling trachten we om hier optimaal op in te kunnen spelen zodra de markt hierom vraagt. Hier houden we ons dan ook al enige tijd mee bezig.”

Meer informatie over HUMAN WORKSPACE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!