Domeinnaam registreren? Stel jezelf deze vragen
- 23 dec., 2020
- Technologie
Ben je van plan om een domeinnaam vast te leggen? Bijvoorbeeld omdat je een onderneming begint of ook online zichtbaar wilt zijn? Er zijn een aantal vragen die je jezelf wilt stellen voordat je het domein daadwerkelijk gaat registreren. Wij lopen de vragen met je door.
Wat is het doel van mijn domeinnaam?
In de meeste gevallen geldt voor ondernemers dat hun domeinnaam gelijk is aan de bedrijfsnaam. Maar een domeinnaam kan ook meer uitstralen dan alleen dat.
Met een domeinnaamextensie als .blog of .shop, laat je direct aan bezoekers zien wat voor een website het is. Dit kan ook handig zijn als het domein bezet is. Of verwerk het in de domeinnaam zelf, bijvoorbeeld: spijkerbroekenshop.nl
Daarnaast kun je ook je domeinnaam een regionaal aspect geven door bijvoorbeeld de plaatsnaam waarin je actief bent te verwerken. Denk aan: fietswinkelrotterdam.nl.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn domeinnaam onthouden wordt?
Een ingewikkelde domeinnaam wordt over het algemeen minder goed onthouden dan een korte, simpele domeinnaam. Bijvoorbeeld: domijnnaam4u2sell.nl, is minder goed te onthouden dan domeinnaamshop.nl.
Het liefst wil je dat je domeinnaam in één keer goed gespeld wordt als je het uitspreekt en dat de URL niet te lang is. Soms is het niet anders, omdat je bijvoorbeeld een naam in je domein verwerkt. Dan is het belangrijk dat je goed communiceert over je domeinnaam en SEO inzet om ervoor te zorgen dat je hoger in de zoekresultaten komt van zoekmachines.
Wat kan ik doen als het domein bezet is?
Je kunt de tips uit de voorgaande vragen ook toepassen als het domein al bezet is. Het domein met een andere domeinnaamextensie kan nog wel eens vrij zijn. Het enige is dan dat je wel moet letten op concurrentie met de veelvoorkomende domeinnaamextensie (zoals .nl of .com).
Wat je ook kan helpen is een domeinnaam suggestietool. Als je hierin de gewenste domeinnaam typt, krijg je naast andere extensies ook variaties op de domeinnaam te zien. Handig als je niet zoveel inspiratie hebt voor een domeinnaam of al lange tijd op zoek bent naar een vrije variant van de domeinnaam die je in gedachten hebt.
Als je deze vragen in je achterhoofd houdt bij het vastleggen van je domeinnaam, dan kom je vanzelf op de ideale domeinnaam voor jouw wensen.
In de meeste gevallen geldt voor ondernemers dat hun domeinnaam gelijk is aan de bedrijfsnaam. Maar een domeinnaam kan ook meer uitstralen dan alleen dat. Met een domeinnaamextensie als .blog of .shop, laat je direct aan bezoekers zien wat voor een website het is. Dit kan ook handig zijn als het domein bezet is. Of verwerk het in de domeinnaam zelf, bijvoorbeeld: spijkerbroekenshop.nlDaarnaast kun je ook je domeinnaam een regionaal aspect geven door bijvoorbeeld de plaatsnaam waarin je actief bent te verwerken. Denk aan: fietswinkelrotterdam.nl. Hoe zorg ik ervoor dat mijn domeinnaam onthouden wordt?Een ingewikkelde domeinnaam wordt over het algemeen minder goed onthouden dan een korte, simpele domeinnaam. Bijvoorbeeld: domijnnaam4u2sell.nl, is minder goed te onthouden dan domeinnaamshop.nl. Het liefst wil je dat je domeinnaam in één keer goed gespeld wordt als je het uitspreekt en dat de URL niet te lang is. Soms is het niet anders, omdat je bijvoorbeeld een naam in je domein verwerkt. Dan is het belangrijk dat je goed communiceert over je domeinnaam en SEO inzet om ervoor te zorgen dat je hoger in de zoekresultaten komt van zoekmachines.Wat kan ik doen als het domein bezet is?Je kunt de tips uit de voorgaande vragen ook toepassen als het domein al bezet is. Het domein met een andere domeinnaamextensie kan nog wel eens vrij zijn. Het enige is dan dat je wel moet letten op concurrentie met de veelvoorkomende domeinnaamextensie (zoals .nl of .com). Wat je ook kan helpen is een domeinnaam suggestietool. Als je hierin de gewenste domeinnaam typt, krijg je naast andere extensies ook variaties op de domeinnaam te zien. Handig als je niet zoveel inspiratie hebt voor een domeinnaam of al lange tijd op zoek bent naar een vrije variant van de domeinnaam die je in gedachten hebt.
Als je deze vragen in je achterhoofd houdt bij het vastleggen van je domeinnaam, dan kom je vanzelf op de ideale domeinnaam voor jouw wensen.