Gratis KvK adviesuren voor ondernemers met exportplannen
- 17 sep., 2012
- Regionale ontwikkeling
Ondernemers met exportplannen kunnen via het programma SIB gratis KvK-adviesuren krijgen. Een onweerstaanbaar aanbod. Toch slaan veel ondernemers het onbewust af, omdat ze het programma niet kennen. Een korte kennismaking.
“Exporteren is niet eng. Door er over te praten merkte ik dat het een normaal onderdeel is van de economie.” Mark Willems maakte twee keer gebruik van de voorloper van het SIB (Starters International Business), Prepare2Start. In twee keer drie sessies zette hij samen met de KvK een exportstrategie op voor zijn e-health platform Minddistrict.nl. Daar biedt Willems samen met tien medewerkers een breed palet aan online zorg. Ze helpen mensen met slaapproblemen, angsten, depressies en alcohol- en drugsproblemen. Ook verzorgt Minddistrict competentietrainingen en begeleidt het gezinnen met kinderen of families die een gezinslid hebben met problemen.
Grenzen verleggen
Het concept van Minddistrict sloeg al snel aan in Nederland, maar werd ook in het buitenland goed ontvangen. Het is vrij uniek, denkt Willems. Vanwege de kleine Nederlandse markt werd hij bijna gedwongen om de grens over te gaan. Mark Willems: “Om schaal te krijgen en te kunnen blijven investeren in ons product. Door een bevriend psycholoog kwamen we in Spanje terecht, in Duitsland benaderde een universiteit ons zelf vanwege ons programma.” Voor Willems was de omvang van de twee landen doorslaggevend “Ze hebben beiden een enorme afzetmarkt. Bovendien zit achter Spanje heel Zuid-Amerika. Veel perspectief dus om ook in de toekomst verder uit te kunnen breiden.”
Cultuurverschillen
Toen de eerste kiem was gelegd, ging Willems aan de slag. “We ontdekten dat het simpel vertalen van onze programma’s niet voldoende was. Ons product grijpt enorm op de levens van mensen in en hoewel de problemen overal vergelijkbaar zijn, zijn de uitingsvormen overal anders. Dat betekende dat we niet alleen teksten moesten vertalen, maar dat we ook andere oefeningen moesten ontwikkelen. Naast de cultuurverschillen krijg je te maken met andere wetgeving en bijvoorbeeld verschillen in het aannemen van personeel.” Het Duitse zorgstelsel is ingewikkeld met verzekerde en onverzekerde zorg. En de Duitse manier van zakendoen bleek anders dan Willems gewend was. “Duitsers willen het liefst alles onderzoeken en uitpluizen. Ze denken vaak nog na op een moment dat we in Nederland zeggen ‘we gaan gewoon beginnen’.”
SIB
Uiteindelijk kwam Willems via Agentschap.nl terecht bij KvK Amsterdam. De KvK was uitvoerder van het programma Prepare2Start en nu van de opvolger Starters Internationale Business(SIB). Samen met KvK-adviseur Fatma Sener stelde hij een stappenplan op. Eerst werd een marktanalyse gemaakt. “Fatma verdient een compliment voor haar onbegrensde enthousiasme. Ze heeft voor ons tot in detail uitgezocht hoe de zorg is geregeld in de Duitse Länder.” Die hebben in Duitsland een verregaande autonomie ten opzichte van de centrale overheid en dat heeft gevolgen voor de organisatie van de zorg. Toen de marktanalyse voltooid was bepaalde Willems samen met Sener waar het accent van de exportstrategie kwam te liggen en welke keuzes gemaakt moesten worden. Sindsdien ging het snel en heeft Minddistrict zijn eigen plekje in de Spaanse markt.
Contacten leggen
Het zal niet lang meer duren of ook Duitsland wordt veroverd. Mist Willems iets in het programma SIB? “Als zo’n plan eenmaal rond is, dan moet je ermee aan de slag. Economische Zaken deed vroeger veel op het gebied van contacten leggen voor ondernemers, maar dat is helaas wegbezuinigd. Wij hebben dit in Duitsland gelukkig kunnen oplossen door de Deutsch-Niederländische Handelskammer bij onze plannen te betrekken.” Willems heeft inmiddels Engeland op zijn verlanglijstje gezet, al was het maar vanwege het enorme taalgebied. Op het begeleidingstraject door de KvK kijkt hij tevreden terug. “De inhoudelijke coaching helpt om alle aspecten van zo’n buitenlandse markt goed te doorgronden voor je de sprong in het diepe waagt.”