‘Grip op energie’ met integraal energiemanagement van Van Beek
- 15 sep., 2020
- Innovatie & MVO
Veel bedrijven en organisaties moeten de komende jaren flink aan de slag om de voorgeschreven doelstellingen uit de klimaatwet te realiseren. Van Beek biedt organisaties door middel van integraal energiemanagement ‘Grip op energie’.
Foto: Ron Hendriks, directeur Van Beek
De klimaatwet schrijft voor dat bedrijven in 2030 hun CO2-uitstoot met 50 procent moeten hebben gereduceerd ten opzichte van 1990. In 2050 moet de CO2-uitstoot zelfs bijna met 100 procent zijn gereduceerd. Voor veel bedrijven en organisaties wordt dit een pittige uitdaging, die eenvoudiger wordt als zij een goed inzicht krijgen in alle zaken die te maken hebben met energieverbruik en duurzaamheid.
Continu proces
Energiemanagement is in de afgelopen decennia als begrip steeds belangrijker geworden. ‘In eerste instantie was kostenbesparing een belangrijke drijfveer voor ondernemers om aandacht te besteden aan energiemanagement. Maar inmiddels zijn ook wet- en regelgeving en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) belangrijke aandachtspunten voor bedrijven en organisaties’, zegt Ron Hendriks, directeur van Van Beek. ‘Veel organisaties zien energiemanagement in eerste instantie als een project, terwijl dit een continu proces betreft’. Wij proberen daarom ook om een lange termijn relatie op te bouwen met onze klanten. Daarin willen wij samen met hen optrekken om te komen tot een eenduidig energiebeleid in hun organisatie, dat door alle stakeholders en afdelingen wordt gesteund.’
Afbeelding: infographic integraal energiemanagement
Proactief
Bij integraal energiemanagement wordt uitgebreid gekeken naar drie elementen: Proces & Organisatie, Techniek & Haalbaarheid en Monitoring Services. Een belangrijk onderdeel binnen Proces & Organisatie is het opstellen van een roadmap. Dit is het energietransitie plan of het CO2-reductieplan waar een bedrijf proactief mee aan de slag gaat om haar doelen te verwezenlijken. Bij Techniek & Haalbaarheid wordt gekeken welke technieken en duurzame installaties hiervoor het beste kunnen worden toegepast. Met Monitoring Services worden de energieprestaties en -resultaten continu in de gaten gehouden om te kijken of het bedrijf of organisatie nog op de goede weg zit op het gebied van energiebesparing en beperking van CO2-uitstoot.
Inzicht
‘De rode draad in het proces is het monitoren van energieprestaties en CO2-uitstoot’, benadrukt Hendriks. ‘Dat is bovendien een onderdeel waar Van Beek erg sterk in is. Voor een supermarktketen met 650 winkels houden wij via ons ErbisOne systeem alle prestaties op energiegebied in de gaten. Op die manier kunnen de eigenaren van de slechtst presterende gebouwen op energiegebied eenvoudig worden aangespoord om energiebesparende maatregelen door te voeren. Op deze manier bepalen bedrijven en organisaties zelf hoe zij hun doelen op het gebied van energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot gaan behalen. Wij bieden onze klanten een proactieve aanpak waarbij zij niet alleen bezig zijn met het voldoen aan de wettelijke verplichtingen, maar juist zelf een goed inzicht hebben in alle genomen en nog te nemen stappen met betrekking tot energieverbruik en duurzaamheid binnen hun organisatie.’
Integraal energiemanagement magazine
Op 17 september presenteert Van Beek haar eigen Integraal Energiemanagement magazine. Dit magazine is gemaakt om bedrijven te inspireren over hoe zij op een proactieve manier hun doelen op het gebied van energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot kunnen bereiken. Waarbij het met name gaat over de aanpak die leidt tot succes. Belangstellenden kunnen dit magazine aanvragen via deze link of stuur uw aanvraag naar: communications@vanbeek.com.
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!