High Performance Computing biedt Nederland een voorsprong
- 30 jan., 2013
- Technologie
Met High Performance Computing wordt het voor steeds meer kleinere bedrijven ook mogelijk om ingewikkelde berekeningen te maken. Iets wat noodzakelijk is om innovatie producten op de markt te brengen.
In 2011 heeft minister Verhagen de opdracht verstrekt om een lijst te maken van alle topsectoren in bedrijfsleven en de academische wereld. Kortom een overzicht welke delen het sterkst zijn in de samenleving. Uit deze opdracht kwam naar voren dat binnen de topsectoren ook een relatie met High Performance Computing (HPC) bestaat. Inmiddels is de politiek doordrongen dat HPC voor Nederland een gebied is met veel mogelijkheden.
Sectoren
De sectoren die profiteren van HPC zijn onder andere de high tech industrie, waterbeheer, de creatieve industrie en de onderzoeksinstituten. Sectoren die in de regio Brabant prominent aanwezig zijn en waar enorme bedragen worden gestoken in innovatie.
Privilege
Tot voor kort was HPC het privilege van grote organisaties. Zij hebben veelal een eigen rekencentrum waar zij grote en veelal complexe rekenclusters tot hun beschikking hebben. Uiteraard ondersteund door een grote beheerorganisatie.
Ook kleine organisaties
Momenteel is er een ontwikkeling gaande waarbij ook kleine(re) organisaties kunnen beschikken over al de rekenkracht die noodzakelijk is om kosten efficiënt en krachtig invulling te geven aan het ontwikkelen van innovatieve producten. Aspecten als verbetering van de “Time to Market” door snellere doorloop van berekeningen en kwaliteit door verbeterde simulatiemogelijkheden vormen daarbij onder andere de argumenten om HPC in te zetten. De diensten waar we op doelen worden meestal op een “pay per use” en in de cloud aangeboden.
Onbereikbaar?
Mocht u denken dat HPC voor uw organisatie nog onbereikbaar is dan is het de moeite waard om te onderzoeken wat er momenteel mogelijk is. Waar moet u op letten?
- Eerst en vooral de veiligheid van de dienst. U wilt ten slotte niet dat uw “kroonjuwelen” op straat komen te liggen.
- Niet onbelangrijk is waar uw data komt te staan. Er zijn veel cloudoplossingen waar dit niet duidelijk is. Mogelijk komt u daarmee in aanraking met de wetgeving van het land waar de data is geplaatst en is de veiligheid van uw data niet altijd 100%.
- Kijk goed naar het kostenmodel dat de provider u voorspiegelt. Soms zijn er bij ogenschijnlijk aantrekkelijke tarieven veel bijkomende kosten die pas later zichtbaar worden.
- Laat u adviseren door een partij die z’n sporen heft verdient bij het middels It ondersteunen van R&D.
- Zorg voor een ondersteunende organisatie op lokaal niveau.
Concurrentievoordeel
HPC kan kleine(re) organisaties een groot concurrentievoordeel bieden en in staat stellen zich te meten met grote(re) organisaties. Dit, te samen met het vaak flexibeler en efficiënter werken van kleine(re) organisaties, kan een grote business accelerator vormen!
Dit zonder grote investeringen in IT en de daarbij komende beheerkosten.
Deze ondernemerstip is geschreven door Ben Kemp van CVIS. CVIS is leverancier van ICT-dienstverlening. Eén van de speerpunten is het leveren van diensten voor de Research & Development ICT-omgeving, |
Ben Kemp, IT4RnD Consultant
Meer informatie over CVIS INTERNATIONAL B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!