Hoge Raad lijkt flexibiliteit arbeidsmarkt in te perken
- 22 mei, 2013
- Arbeidsmarkt
Onlangs oordeelde de Hoge Raad dat oproepkrachten die vaker dan eens per dag worden opgeroepen, daar elke keer minimaal drie uur loon voor moeten ontvangen.
Met deze uitspraak heeft de Hoge Raad de 'doorgeschoten flexibiliteit' van de arbeidsmarkt een stukje teruggedrongen.
Dubbel betaald
In het arrest van 3 mei jl. bepaalt de Hoge Raad dat oproepkrachten per oproep recht hebben op uitbetaling van minimaal drie uur loon, ook wanneer dat met zich mee zou brengen dat oproepkrachten dubbel betaald zouden krijgen doordat de uren elkaar overlappen. De uitspraak is in lijn met de gedachte dat er weliswaar behoefte bestaat aan een zekere mate van flexibel werken, maar dat de flexibiliteit niet mag leiden tot een afwenteling van alle risico's op de werknemer.
Blijf op de hoogte
Mr. Mariëlle Scheepens, arbeidsjurist bij BW7, geeft aan dat de uitspraak weer eens aantoont dat het van belang is om als werkgever goed op de hoogte te zijn van de relevante arbeidsjuridische regelgeving, zeker wanneer er gebruik wordt gemaakt van flexibele contracten zoals oproep- of uitzendcontracten. Scheepens: "Dat geldt niet alleen voor de loonbetaling per oproep, maar ook voor bijvoorbeeld de duur van het dienstverband. Onjuiste toepassing van de ketenregeling bij tijdelijke contracten of het opvolgend werkgeverschap kan met zich meebrengen werknemers onbedoeld voor onbepaalde tijd aan een werkgever worden gebonden."
Flexibel blijven werken
Hoewel de Hoge Raad met haar arrest een start lijkt te maken om de 'doorgeschoten flexibiliteit' van de arbeidsmarkt in een zekere mate te beperken, blijft er behoefte aan flexibel werken, zowel aan werkgevers- als aan werknemerszijde. Die flexibiliteit kan echter ook via andere wegen worden bewerkstelligd, bijvoorbeeld door invoering van (andere aspecten van) Het Nieuwe Werken. Drs. Ank Verheyen, eigenaar van InCase HR interim en advies, geeft aan dat Het Nieuwe Werken op verschillende manieren en in verschillende gradaties kan worden ingevoerd, zo lang zij maar wel goed aansluit bij de business, de werkprocessen en de werknemers. Verheyen: "Vanuit een aantal werkprincipes, zoals tijd- en plaatsonafhankelijk werken, sturen op resultaat en vrije toegang tot kennis, dienen werkgevers bewuste keuzes te maken om te komen tot een optimaal werkconcept." Het Nieuwe Werken kan dus een vorm van flexibel werken met zich meebrengen, waarbij de risico's niet eenzijdig worden afgewenteld op de werknemer.
Bijeenkomst BW7
Om werkgevers en HR professionals te informeren over de arbeidsrechtelijke aspecten van flexibele arbeidsrelaties en de mogelijkheden die Het Nieuwe Werken biedt, organiseert BW7 op 4 juni a.s. een bijeenkomst over dit thema, in Het Corpac Huis te Tilburg. Verheyen en Scheepens verzorgen een presentatie.
De bijeenkomst vindt plaats in Het Corpac Huis te Tilburg van 15.00 uur tot 17.00 uur, met aansluitend een borrel. Deelname is gratis voor BW7-leden. Voor niet-leden bedraagt deelname € 95,-. Lees meer over de bijeenkomst over flexibel werken of meld u direct aan.
Meer informatie over BW7 ARBEIDSJURISTEN VOOR ONDERNEMERS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!