Kortdurend zorgverlof; hoe zit het precies
- 6 sep., 2013
- Financieel & Juridisch
Kortdurend zorgverlof is verlof dat bedoeld is om noodzakelijke zorg te verlenen aan een ziek gezins- of familielid. Maar welke regels zijn er nu precies en welke vormen zijn er van kortdurend zorgverlof.
De toelichting heeft betrekking op de wettelijke regeling (artikel 5:1 van de Wet Arbeid en Zorg). Over het recht op verlof, de duur en de betaling kunnen in een cao of een regeling met de OR of personeelsvertegenwoordiging afwijkende afspraken worden gemaakt. Deze afwijkende afspraken gelden dan boven de wettelijke regeling.
Kortdurend zorgverlof
Kortdurend zorgverlof is verlof dat bedoeld is om noodzakelijke zorg te verlenen aan een ziek gezins- of familielid. Het dient dan te gaan om een kind dat thuis woont of een partner waarmee de werknemer samenwoont. Het zorgverlof kan ook worden opgenomen voor de noodzakelijke opvang van een zieke vader of moeder. Voor deze bloedverwanten geldt niet de eis dat de werknemer daarmee samenwoont. Het moet gaan om noodzakelijke opvang en er is niemand anders die de verzorging op zich kan nemen. Bij verblijf in een ziekenhuis, zal de verzorging door het personeel van het ziekenhuis geschieden. Er is ook geen recht op kortdurend zorgverlof, als de partner of (groot)ouders voor opvang kunnen zorgdragen.
Voor de eerste noodmaatregelen die getroffen moeten worden, bijvoorbeeld het regelen van een oppas voor een ziek kind, kan de werknemer calamiteitenverlof opnemen. Lukt het de werknemer niet de zorg binnen een dag aan iemand anders over te dragen, dan kan er beroep worden gedaan op kortdurend zorgverlof.
Duur kortdurend zorgverlof
Werknemers kunnen meerdere keren per jaar dit verlof opnemen. Er geldt een maximum van 2 maal het aantal uren dat iemand in de week werkt. Voor een werknemer met een 38- urige werkweek is dit maximaal 76 uur per jaar. De periode van 12 maanden gaat in op de eerste dag waarop het verlof wordt genoten. Wanneer een werknemer aanspraak maakt op kortdurend zorgverlof, wordt gekeken of de werknemer in de afgelopen 12 maanden reeds eerder een beroep heeft gedaan op dit recht en of de maximale duur daarbij reeds is bereikt. Als het zorgverlof is ingegaan, kan de werkgever dit niet meer stopzetten.
Aanvragen kortdurend zorgverlof
Kortdurend zorgverlof kan worden aangevraagd bij de werkgever. Maakt een werknemer gebruik van het zorgverlof, dan wordt dit in beginsel vooraf aan de werkgever gemeld. Indien dit niet mogelijk is, dan verneemt de werkgever het opnemen van het verlof zo spoedig mogelijk achteraf. De werknemer dient aan te geven waarom het zorgverlof wordt opgenomen, hoe, wanneer en hoelang het verlof duurt. Een werkgever die twijfelt of het verlof terecht is, kan verlangen dat de werknemer dit aantoont. Voldoende is dat de werknemer de noodzaak van het verlof aannemelijk maakt. Bijvoorbeeld met een rekening van een doktersconsult of een afspraakbevestiging met een medisch specialist.
Bezwaren werkgever
De werkgever mag een verlof alleen weigeren als de organisatie door de afwezigheid van de werknemer ernstig in de problemen komt. Er moet dan sprake zijn van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Gedacht dient te worden aan (ernstige) situaties, die dusdanig van belang zijn voor de werkgever dat ook een noodzakelijk zorgverlof redelijkerwijze niet tot de mogelijkheden behoort. Het is niet de bedoeling dat het belang van de werknemer wordt afgewogen tegen het belang van de werkgever.
Doorbetaling loon en vakantiedagen
De werkgever moet tenminste 70% van het loon betalen, met als ondergrens het minimumloon. Het loon dat doorbetaald moet worden kent ook een maximum, namelijk niet meer dan 70% van het maximum dagloon. Tijdens het kortdurend zorgverlof bouwt werknemer gewoon vakantiedagen op. De werkgever mag de dagen dat het zorgverlof wordt opgenomen, niet aftrekken van de vakantiedagen.
Afwijkende afspraken
Er kunnen afwijkende afspraken worden gemaakt door werkgever en werknemers. Een afspraak zou kunnen zijn dat kortdurend zorgverlof wordt gecompenseerd met bovenwettelijke vakantiedagen. Dit zijn de vakantiedagen die een werknemer heeft boven het minimum aantal vakantiedagen.
Ziek of werkloos
Als een werknemer ziek wordt tijdens het kortdurend verlof, kan het kortdurend verlof in overleg met de werkgever worden stopgezet. Als de werknemer tijdens het zorgverlof werkloos wordt, stopt het verlof direct. Het opnemen van zorgverlof heeft geen consequenties voor eventuele uitkeringen op grond van de Ziektewet, WIA of WW. Zorgverlof wordt beschouwd als werktijd.
Meer informatie over zorgverlof? Check de online kennisbank van BW7 of neem contact op met de helpdesk voor advies in uw specifieke situatie.
Meer informatie over BW7 ARBEIDSJURISTEN VOOR ONDERNEMERS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!