Ondernemen: in de eenmanszaak én in de BV

  • Zakelijke dienstverlening

De winstbelasting in Nederland is niet rechtsvormneutraal: de belastingdruk op winst in de eenmanszaak of in de BV loopt fors uiteen. Dat maakt het voor veel MKB-ondernemers aantrekkelijk om van twee walletjes te eten: om te ondernemen in de BV én in de eenmanszaak.

De ondernemer met een BV kan die BV haar onderneming geheel of gedeeltelijk laten overdragen aan hemzelf: hij wordt zo IB-ondernemer met een eenmanszaak. De BV realiseert daarbij mogelijk een boekwinst op de overdracht van de activa en passiva. Die is in de BV belast tegen een VPB-tarief van 20% (of 25% bij een winst boven de € 200.000). In de IB-onderneming kunnen deze geactiveerde meerwaarden worden afgeschreven tegen het per definitie hogere IB-tarief. Dat kan de ondernemer een aardig liquiditeitsvoordeel opleveren.

De combinatie BV-eenmanszaak levert met name voordeel op doordat de DGA- nu als startende IB-ondernemer – veel fiscale faciliteiten kan benutten. Denk aan de MKB-winstvrijstelling, de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de willekeurige afschrijving voor starters. Vereist is dan wel dat de ondernemer ten minste 1.225 uur per jaar gaat werken voor de eenmanszaak (voor de 14% MKB-winstvrijstelling is dat niet vereist).
U kunt zo’n profijtelijke combinatie BV-eenmanszaak realiseren door nieuwe activiteiten op te starten in de vorm van een eenmanszaak naast de BV, of door en deel van de bedrijfsactiviteiten van de BV over te nemen. Daarbij kan een firma tussen de aandeelhouder en zijn BV leuke fiscale voordelen bieden.

Ton Hendriks van Hendriks Van Bergen & Smulders B.V. schreef deze tip voor u. Indien u nog vragen of meer informatie rondom bovenstaande wenst, staat Hendriks Van Bergen & Smulders B.V. u graag te woord.


Meer informatie over HENDRIKS VAN BERGEN & SMULDERS B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Office Cabling Systems OCS: Totaalleverancier in kabelmanagement

Oplossingen voor alle kantoor- en werkplekbekabeling