Onnodige faillissementen beperkt door nieuwe wet
- 30 nov., 2012
- Financieel & Juridisch
Crediteuren kunnen door de rechter gedwongen worden om mee te werken aan een schuldsaneringsplan. Maar wat houdt deze nieuwe wet nu precies in?
Bedrijven hoeven straks niet langer te vrezen dat één dwarsliggende schuldeiser een onnodig bankroet kan afdwingen. Het kabinet gaat de wet aanpassen zodat de rechter crediteuren al voor een faillissement kan verplichten om mee te werken aan een redelijk schuldsaneringsplan.
Doorstart mogelijk
Ook wordt het gemakkelijker een doorstart voor te bereiden, nog voordat een bedrijf failliet is, door de aanstelling van een stille bewindvoerder. Verder kan de rechter-commissaris in de toekomst leveranciers dwingen om na een bankroet essentiële zaken als water te blijven leveren.
Al deze voorstellen zijn opgenomen in een brief die minister Ivo Opstelten van Justitie naar de Tweede Kamer stuurt, zo meldt het Financieele Dagblad. Het voorstel om de faillissementswet aan te passen, komt twee weken nadat alle betrokken partijen zich in diezelfde krant hadden beklaagd over het faillissementsrecht. De huidige wet uit 1893 veroorzaakt volgens hen onnodige schade.
Europa achterna
Met de aanpassingen die minister Opstelten wil doorvoeren, voldoet Nederland straks beter aan de Europese standaard. Om vermijdbare faillissementen en een uittocht naar het Verenigd Koninkrijk te voorkomen (waar de voorwaarden soepeler zijn), hebben ook Duitsland, Frankrijk en België recent hun wetgeving aangepast. Spanje en Griekenland zijn daar ook mee bezig.
Het voorstel van Opstelten is volgens Sigrid Jansen, partner bij internationaal advocatenkantoor Allen&Overy nog te beperkt. 'Om de Nederlandse concurrentiepositie werkelijk te verbeteren, moet de minister een stap verder gaan', zegt ze in het FD. 'Nog voordat een bedrijf in de problemen komt, moeten schuldeisers de mogelijkheid krijgen een stille bewindvoerder aan te stellen in wie zij vertrouwen hebben. Die bewindvoerder kan, onder toezicht van de rechter, een reddingsplan opstellen.'
Record faillisementen
Bedrijven gaan steeds vaker failliet, mede door de tot nu toe beperkte wetgeving in Nederland. In de eerste helft van 2012 werd er nog een negatief record gebroken met 4.112 faillisementen in zes maanden.
Bron: MKB Servicedesk