Ontslag op staande voet wegens detentie; mag dat?
- 28 jan., 2014
- Financieel & Juridisch
Een ontslag op staande voet moet aan bepaalde eisen voldoen, wil het geldig zijn. Zo dient er sprake te zijn van een 'dringende reden'. Is een detentie zo'n dringende reden?
Een dringende reden is aan de orde als uw werknemer zich zodanig gedraagt dat het van u niet meer gevraagd kan worden dat u de arbeidsovereenkomst laat voortduren. BW7 Arbeidsjuristen voor ondernemers geeft antwoord of detentie onder deze redenen valt.
Detentie mag niet enige reden zijn
De Hoge Raad heeft bepaald dat een detentie niet de enige reden kan zijn voor een ontslag op staande voet. Voor een geldig ontslag op staande voet dienen er ook andere omstandigheden mee te spelen, die het ontslag rechtvaardigen. Er dient bijvoorbeeld een verband te zijn tussen het strafbaar feit en de functie van de werknemer. Zo oordeelde de Hoge Raad dat een ontslag op staande voet niet toegestaan was voor een werknemer bij een bank, die veroordeeld was tot detentie in verband met ontucht. Er was namelijk geen verband tussen de werkzaamheden van de werknemer en het strafbaar feit dat hij had gepleegd en daarnaast waren er geen aanvullende omstandigheden die het ontslag op staande voet konden rechtvaardigen.
Aanvullende omstandigheden
Onlangs heeft de Rechtbank zich uitgelaten over het dienstverband van een bedrijfsleider, werkzaam in een garage, die geknoeid had met een aantal ambulances waardoor zij onbruikbaar waren geworden. De bedrijfsleider werd op het werk gearresteerd, waardoor iedereen, zowel werknemers, opdrachtgevers als klanten, op de hoogte werden gebracht van het strafbaar feit en de detentie van de bedrijfsleider. Daarnaast heeft een bedrijfsleider een voorbeeldfunctie. Deze omstandigheden hebben er wel toe geleid dat de detentie van de werknemer voor de Rechtbank voldoende reden vormde voor een ontslag op staande voet.
Twijfel
Omdat ontslag op staande voet een ingrijpend middel is, wordt niet snel aangenomen dat een ontslag op staande voet gerechtvaardigd is. Ontslaat u uw werknemer op staande voet en blijkt achteraf dat dit onterecht was, dan blijft uw werknemer in dienst en zal dit de arbeidsverhouding niet ten goede komen. Of u wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.
Twijfelt u over een ontslag op staande voet, neem dan contact op met de helpdesk van BW7 voor advies op maat of juridische bijstand.
Meer informatie over BW7 ARBEIDSJURISTEN VOOR ONDERNEMERS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel