Recht op WW-uitkering na ontslag na baanwisseling?
- 23 apr., 2013
- Financieel & Juridisch
Stel een werknemer wil ontslag nemen om bij een andere werkgever in dienst te gaan. Heeft dit gevolgen voor zijn recht op WW-uitkering op het moment dat hij in zijn proeftijd wordt ontslagen?
Om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering, moet deze werknemer voldoen aan een aantal voorwaarden. In de uitspraak van 24 juni 2009 stelde de Centrale Raad van Beroep het volgende vast.
Een werknemer heeft in dit geval recht op een WW-uitkering als hij 1) een arbeidsverleden heeft van minimaal 26 van de afgelopen 36 weken en 2) bij de nieuwe werkgever uitzicht had op werk voor ongeveer hetzelfde aantal uren per week voor minimaal 26 weken (half jaar) en 3) niet verwijtbaar werkloos is geworden.
Reëel vooruitzicht
Hij hoeft bij de nieuwe werkgever niet daadwerkelijk een half jaar gewerkt te hebben. Voldoende is dat er een reëel vooruitzicht is (geweest) op een dienstverband van minimaal een half jaar. Dat kan bijvoorbeeld blijken uit een arbeidsovereenkomst die voor een half jaar of langer is aangegaan of uit een brief van werkgever waarin het vooruitzicht is aangegeven. Ten slotte heeft de werknemer alleen recht op WW-uitkering als hij niet verwijtbaar werkloos is geworden.
Het enkele feit dat werknemer ontslag neemt om een nieuwe baan aan te gaan, brengt in beginsel geen verwijtbare werkloosheid met zich mee, als voldaan is aan de hiervoor geschetste eerste en tweede voorwaarde. Werknemer kan wel verwijtbaar werkloos zijn als de nieuwe werkgever de werknemer bijvoorbeeld (al dan niet in de proeftijd) ontslaat op grond van een dringende reden of wanneer de werknemer in zijn proeftijd zelf ontslag neemt.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog arbeidsjuridische vragen? Neem dan gerust contact op met de helpdesk van BW7.
Meer informatie over BW7 ARBEIDSJURISTEN VOOR ONDERNEMERS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel