Regeling vakantiedagen aangepast
- 6 feb., 2012
- Financieel & Juridisch
De aangepaste wetgeving rond vakantiedagen is in werking. Als overgangsregeling geldt dat alle per 1 januari 2012 nog openstaande vakantiedagen een verjaringstermijn van vijf jaar houden.
Stuwmeervorming tegengaan
In de huidige wetgeving verjaren alle opgebouwde vakantierechten na vijf jaar. Om ‘stuwmeervorming van vakantiedagen’ tegen te gaan, maakt de wetgever onderscheid worden tussen de wettelijke- en de bovenwettelijke vakantiedagen. De verjaringstermijn van de wettelijke vakantiedagen is een half jaar. Dit betekent dat deze vakantiedagen vervallen na zes maanden na afloop van het kalenderjaar. Concreet moet de werknemer deze dagen voor 1 juli van het jaar opnemen. De verjaringstermijn van de bovenwettelijke dagen (volgens CAO of arbeidsvoorwaarden) wijzigt niet; deze termijn blijft vijf jaar. Alle per 1 januari 2012 nog openstaande vakantiedagen houden de verjaringstermijn van vijf jaar.
Opbouw bij ziekte
In de nieuwe wetgeving bouwt een zieke werknemer zijn volledige vakantie op volgens het wettelijk minimum (vier maal de arbeidstijd per week). De werkgever boekt de tijdens de ziekte opgenomen vakantiedagen van het tegoed.
Twee soorten verlofdagen bijhouden
Een goede administratie van de verschillende soorten vakantiedagen, inclusief de opbouw en opname, wordt met de komst van de nieuwe wetgeving essentieel. De adviseur van Flynth kan u begeleiden bij het aanpassen van de administratie.
Meer informatie over FLYNTH 'S-HERTOGENBOSCH:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!