Regels over controle op koudemiddelen veranderd

  • Industrie

Sinds 1 januari 2015 geldt er een nieuwe Europese F-gassenverordening voor alle koudemiddelen onder de noemer "gehalogeneerde fluorkoolwaterstoffen" oftewel de HFK's.

Regels over controle op koudemiddelen veranderd

De belangrijkste wijzigingen voor de eindgebruikers zijn de frequentie van lekcontroles aan de installatie en van uitfasering van koudemiddelen met een hoog GWP (Global Warming Potential).

De Europese Unie heeft op 20 mei 2014 de nieuwe F-gassenverordening gepubliceerd in haar officiële blad. Deze verordening, die gepubliceerd is onder de noemer (EU) nr 517/2014, is van toepassing per 1 januari 2015 in alle 28 lidstaten.

De nieuwe Europese F-gassenverordening geldt voor alle synthetische koudemiddelen (HFK's). Deze koudemiddelen komen voor in talloze klimaatinstallaties en koelsystemen. Voor gebouwbeheerders en eigenaren van koel- en klimaatinstallaties kan dit grote gevolgen hebben!

Frequente lekcontroles

De frequentie van de lekcontroles wordt per 1 januari 2015 niet meer uitgevoerd op basis van de koudemiddelinhoud van de installatie in kg maar op basis van de inhoud in CO2 equivalenten, die voor elk koudemiddel anders zijn. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor het aantal lekcontroles van de installaties die u in beheer heeft.

Het nieuwe schema ziet er als volgt uit:

  • 5 - 50 ton CO2 equivalent - 1x per 12 maanden (was 3 - 30 kg koudemiddel)
  • 50 - 500 ton CO2 equivalent - 1x per 6 maanden (was 30 - 300 kg koudemiddel)
  • > 500 ton CO2 equivalent - 1x per 6 maanden maar automatische lekdetecties verplicht (was > 300 kg koudemiddel)

Hierbij dient te worden opgemerkt, dat indien installaties zijn voorzien van een lekdetectiesysteem, deze frequentie kan worden gehalveerd. Dit lekdetectiesysteem dient bovendien elke 12 maanden te worden gecontroleerd op goed functioneren.

Logboeken

Voor het logboek of apparatuurregister geldt, dat alle lekcontroles moeten worden geregistreerd. Dit betekent, dat ook de ondergrens voor het verplicht bijhouden van een logboek per 1-1-2017 zal veranderen van > 3 kg naar > 5 ton CO2 equivalent. De gegevens vanuit de logboeken moeten zowel bij de eigenaar als bij de installateur 5 jaar worden bewaard.

Kenplaten

Vanaf 1 januari 2017 moet nieuw op de markt geplaatste apparatuur/installaties worden voorzien van kenplaten/etiketten die naast het type koudemiddel en de hoeveelheid in kg ook het GWP van het koudemiddel en de hoeveelheid CO2 equivalenten bevatten (in de taal van het land waarin het op de markt wordt gebracht). Als het een hermetisch gesloten apparaat betreft moet dit ook worden vermeld.

Voorbeeld

Een installatie met 13 kg R507A moet nu 1x per jaar, maar per 1 januari 2015 2x per jaar, gecontroleerd worden op lekkages. Een installatie daarentegen met 73 kg R32 (GWP 675) moet nu 2x per jaar maar per 1 januari 2015 nog maar 1x per jaar te worden gecontroleerd op lekkages. Een uitzondering op deze regel geldt voor installaties met een koudemiddelinhoud < 3 kg, deze zijn in het kader van een overgangsperiode vrijgesteld van lekcontroles tot 1 januari 2017.

Voor vragen omtrent uw specifieke situatie is van den Reek Installatietechniek u graag van dienst! Tijdens kantooruren kunt u bellen met de Serviceafdeling op 040-2894040.

Meer informatie over REEK TECHNISCHE INSTALLATIE GROEP, VAN DEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!