RGB of CMYK? Wat is het verschil?
- 9 mei, 2016
- Zakelijke dienstverlening
Bij het aanleveren van drukwerk is het uiteraard van belang dat de kleur op het beeldscherm ook echt overeen komt met de kleur op papier. Daarom leveren drukkers altijd een specificatie aan, waaraan de bestanden moeten voldoen. Maar wat betekenen die termen nu eigenlijk?
Wat is licht?
Voordat we ingaan op bovenstaande titelvraag, eerst even kort uitgelegd wat “licht” is. Licht is elektromagnetische straling met een frequentiebereik dat waarneembaar is met het menselijk oog, inclusief infrarood en ultraviolet licht. Dit licht is te ontleden met een prisma tot een spectrum. Denk hierbij aan de regenboog, waarbij het zonlicht door de waterdruppels van de regen breekt en deze druppels daarbij fungeren als een spectrum. Hierdoor ontstaan de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Zonlicht bestaat dus uit al deze kleuren.
RGB-kleursysteem
Op basis hiervan is het RGB-kleursysteem ontstaan. Dit is een kleurcodering om een kleur uit te drukken met behulp van een combinatie van drie primaire kleuren Rood-Groen-Blauw, uitgaande van additieve kleurmenging. We beginnen zonder licht (zwart) en tellen daar licht met een bepaalde kleur bij op. Deze drie kleuren RGB geven samen wit licht.
CMYK-kleursysteem
Dit in tegenstelling tot subtractieve kleurmenging, waarbij één of meer kleuren uit het opvallende licht geabsorbeerd worden. Zo is CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key) ook een kleursysteem, echter uitgaande van subtractieve kleurmenging. Subtractief komt van het Latijnse woord “subtraheren” en betekent “aftrekken”. Er wordt begonnen met wit en daar worden de primaire kleuren vanaf gehaald. Alle digitale beelden zijn van oorsprong RGB omdat een digitaal beeld altijd ontstaat vanuit licht. Zonder licht is er geen beeld en met teveel licht ontstaat een wit beeld.
Conversie RGB naar CMYK
Het mag duidelijk zijn dat we binnen het drukproces niets met lichtkleuren kunnen, omdat met inkt gedrukt wordt en niet met licht. Zodoende dient er conversie plaats te vinden van RGB naar CMYK, waardoor gebruik gemaakt wordt van het subtractieve kleursysteem. Veel mensen weten hiervan en zetten hun beelden in Adobe Photoshop om naar CMYK. Vaak via het menu “Afbeelding” – “Modus” – “CMYK”. Photoshop kijkt naar de instellingen die gemaakt zijn onder het menu “Bewerken” – “Kleurinstellingen” en verwerkt de omzetting met de ingestelde profielen. Dit gaat uiteraard prima, mits deze instellingen correct zijn.
CMYK profielen
De keuze voor kleurprofielen en kleurinstellingen is afhankelijk van welke druktechniek en welke papiersoort wordt gebruikt. Er zijn dus meerdere CMYK profielen die u kunt gebruiken voor de omzetting van RGB naar CMYK. Hier vindt u een overzicht.
RGB beelden plaatsen
Veel mensen zijn gewend om eerst alle beelden om te zetten naar CMYK in Adobe Photoshop. Tegenwoordig wordt InDesign veel gebruikt voor creatie van publicaties voor drukwerk, waarbij een goede compositie gemaakt kan worden van beeld en tekst. Beelden kunnen ook gelijk als RGB beeld geplaatst worden in InDesign en bij het exporteren naar PDF kan InDesign deze beelden op een identieke manier omzetten naar CMYK. Hierdoor is het niet persé noodzakelijk om eerst alle beelden te converteren naar CMYK in Photoshop.
Omzetting beelden naar CMYK
Beelden vooraf omzetten in Photoshop is zodoende niet meer nodig, plaats de beelden in InDesign en gebruik bij het exporteren naar PDF de juiste kleurinstelling, waardoor InDesign alle gebruikte RGB beelden automatisch omzet naar CMYK. Houdt hierbij wel goed in de gaten dat u de correcte instellingen gebruikt. Zo kunt u hetzelfde InDesign document gebruiken voor verschillende toepassingen. Bij het exploreren naar PDF maakt u de keuze voor het papiersoort, coated of uncoated vanuit hetzelfde brondocument.
Op de website van De Groot Drukkerij vindt u hiervoor uitgebreide instructie video’s die u stap voor stap alle handelingen uitleggen.
Meer informatie over GROOT GROOTSGEDRUKT.NL, DE:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel