Rijd veilig de winter tegemoet met de winterbandenwissel
- 2 okt., 2018
- Automotive
De dagen worden langzaam korter en het gure herfstweer kijkt stiekem al om de hoek. Bent u al toe aan de winterbandenwissel? U wilt het misschien nog niet horen, maar de lage temperaturen komen er toch écht aan! Als het kouder is dan 7 graden Celsius hebben winterbanden veel voordelen.
En nee, ze zijn zeker niet enkel effectief wanneer er sneeuw ligt. Een winterband is gemaakt van een zachter rubber dan de zomerband en heeft over het hele loopvlak een soort van groefjes. Daardoor zorgt de band bij lagere temperaturen voor een betere grip op de weg en rijdt u veilig de winter tegemoet.
Tijd voor uw winterbandenwissel
Het hoeft natuurlijk niet de hele dag kouder dan 7 graden te zijn. In de middag kunt u nog heerlijk genieten van prachtig nazomerweer bij een temperatuur van zo'n 16 graden. Maar wat gaf uw auto aan toen u vanmorgen naar uw werk reed? En hoe warm is het eigenlijk nog als u vanavond weer terug naar huis gaat? Is het wegdek koud(er), dan geven winterbanden meer grip en maken ze de remweg aanzienlijk korter. Dus wordt het morgen lekker weer, maar is er ook (de eerste nacht)vorst voorspeld? Denk dan aan uw winterbandenwissel.
Nieuwe zomerbanden versus jonge winterbanden
De naam zegt het al. Daarom zijn deze banden uitermate geschikt bij warmer weer. Maar daalt de temperatuur, dan is het rubber van deze band te hard en heeft de band maar één aangrijpingspunt op de weg. Door de speciale samenstelling van het rubber van de winterband werkt die nét iets anders. Een (jong) gebruikte winterband is bij koud(er) weer altijd beter dan een nieuwe zomerband.
Het oog wil ook wat
Die zwarte doppen onder een stijlvolle Passat of trendy Mii? Een doorn in het oog. Toch maar niet doen dan? Eigenlijk behoren die saaie zwarte doppen, waaraan we een winterband over het algemeen herkennen, wel een beetje tot het verleden. De banden kunnen tegenwoordig namelijk prima op metalen velgen worden gelegd. En zeg nou zelf, een beetje profiel mag best gezien worden. Het geeft zo'n stoere Karoq misschien wel extra karakter!
Voor de scheurneuzen onder ons: die rijden met de winterbanden onder de auto even hard als op een zomerband. Kijk maar eens naar het snelheidssymbool wat op de banden staat, om alle misverstanden uit de wereld te helpen. Dat symbool moet bij beide type banden overeenstemmen met maximale snelheid van de auto. Maar let wel op onderweg en pas uw snelheid altijd aan aan de (weers)omstandigheden.
Een dubbele investering
Ja, het is even een dubbele investering. De aanschaf van een nieuwe set winterbanden kost bijna net zoveel als het kopen van een set zomerwielen. Maar wanneer de winterbanden onder de auto liggen, houden die zomerbanden een korte 'winterslaap'. In zwaar winterweer zouden ze sneller slijten. Dat blijft ze nu bespaard, zodat ze straks nog wat extra kilometers kunnen afleggen.
Winterbanden opslaan
Autobedrijf Van den Udenhout uit 's-Hertogenbosch snapt dat niet iedereen thuis de ruimte heeft voor een extra set wielen. Daarom beschikken zij over een grote opslaglocatie waar zij uw winter- en/of zomerbanden een seizoen lang netjes, veilig, onder de juiste condities en verzekerd opbergen. Liggen uw banden in deze opslaglocatie? Houd dan rekening met het inplannen van de bandenwissel-afspraak. Dit kan tot 5 dagen van tevoren.
Meer informatie over UDENHOUT B.V., AUTOBEDRIJF VAN DEN :
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!