Schelden naar baas geen reden voor ontslag op staande voet
- 6 sep., 2013
- Financieel & Juridisch
Op 11 juni 2013 heeft het Hof Den Bosch heeft een interessante uitspraak gedaan omtrent een werknemer die zijn leidinggevende uitschold.
In dit artikel leest u meer over deze uitspraak en de voorwaarden waarop een rechtsgeldig gegeven ontslag op staande voet moet voldoen.
De casus
De werknemer was sinds juni 2010 in dienst als hulpmonteur. Op 10 februari 2011 is de werknemer op staande voet ontslagen, omdat hij tegen zijn leidinggevende heeft gezegd: “dik varken, schreeuw niet zo”, dit nadat de leidinggevende zijn ongenoegen had geuit over een fout die de werknemer had gemaakt. De werknemer heeft de vernietigbaarheid van het ontslag ingeroepen en vorderde doorbetaling van loon. De werknemer wint de zaak bij de Kantonrechter en het Hof.
Zoals wij vaker meemaken, komt het in “the heat of the moment” voor dat een werkgever een werknemer (zonder eerst juridisch advies in te winnen) ontslaat op staande voet. Het risico hiervan is dat een werkgever in een gerechtelijke procedure terechtkomt en behalve loondoorbetaling ook geconfronteerd wordt met wettelijke rente, proceskosten etc. Hieronder zal ik ingaan op een aantal tips en tricks omtrent het ontslag op staande voet.
Voorzorgsmaatregelen
Om ongewenste gedragingen van een werknemer te voorkomen, is het van belang dat u een duidelijk personeelsbeleid uitdraagt. U doet er daarom verstandig aan om in een personeelshandboek goed aan te geven wat u verwacht van uw werknemers. Beide partijen weten dan voorafgaand aan de indiensttreding waar zij aan toe zijn. Dit voorkomt onduidelijkheid en discussie. Het is belangrijk dat u het personeelshandboek verstrekt aan uw personeel en hen laat tekenen voor ontvangst.
Wat als u toch onregelmatigheden op de werkvloer constateert?
Als u het personeelshandboek heeft verstrekt, kan het toch voorkomen dat u erachter komt dat een werknemer toch buiten zijn boekje gaat. Als u de dienstbetrekking direct wilt beëindigen (ontslag op staande voet), omdat het vertrouwen in uw werknemer zodanig beschadigd is dat u het dienstverband niet kunt voorzetten, moet u een aantal waarborgen in acht nemen.
Wat is ontslag op staande voet?
Ontslag op staande voet is een opzegging van de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden waardoor de arbeidsovereenkomst direct eindigt. Deze opzegging vindt plaats zonder vergunning van het UWV WERKbedrijf, ontbindingsbeschikking van de Kantonrechter en zonder dat er een opzegtermijn in acht genomen wordt. Dit is een zeer ingrijpende maatregel voor een werknemer nu hij geen WW-uitkering zal kunnen verkrijgen. De werknemer wordt immers verwijtbaar werkloos. Daarom moeten er een aantal waarborgen door u in acht worden genomen.
Voor een rechtsgeldig ontslag op staande voet moet sprake zijn van zodanige gedragingen of eigenschappen van de werknemer dat van de werkgever redelijkerwijze niet verlangd kan worden dat deze de arbeidsovereenkomst nog langer laat voortduren. De situatie brengt met zich mee dat de arbeidsovereenkomst terstond moet eindigen, nu voortzetting van de arbeidsovereenkomst onaanvaardbaar is.
Advies bij ontslag op staande voet
Mocht u hulp nodig hebben bij een werknemer die u op staande voet wilt ontslaan dan is BDO u graag van dienst. Ook adviseert en procedeert BDO over andere arbeidsrechtelijke onderwerpen. Heeft u vragen, neem dan contact met ons op met Mr. Kim van Berkel van BDO Arbeidsjuristen via: (070) 338 08 30 of per e-mail.
Meer informatie over BDO BREDA & BDO ROOSENDAAL:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!