Schrijven, hoe doe je dat?
- 28 jan., 2015
- Zakelijke dienstverlening
Schrijven kunnen we (bijna) allemaal toch? Dat klopt, de meeste mensen kunnen woorden achter elkaar zetten en zinnen maken. Maar of ze ook een boodschap goed kunnen overbrengen in foutloos Nederlands is een andere vraag.
Helaas beschikt niet ieder bedrijf over het budget om een professional in te huren. Daarom wat algemene schrijftips om je communicatie naar een hoger niveau te tillen.
Hou het simpel
Wat vind je zelf prettig om te lezen? Eindeloze alinea’s en lange zinnen? Of een kort maar krachtige tekst? Juist, waarschijnlijk het tweede. Bovendien ben je vermoedelijk niet de nieuwe Harry Mullisch of Tommy Wieringa. Geen paniek, dat hoeft ook niet. Maak het vooral niet te ingewikkeld, anders raak je de lezer kwijt. Houd het kort en krachtig en deel je tekst op in blokjes. Wissel de lengte van je zinnen af.
Opbouw
Het is belangrijk om eerst te bedenken wat je nu echt wil vertellen. Wat móet de lezer weten? Wat zijn hoofd- en bijzaken? Het helpt om (hardop) tegen jezelf of aan een gewillig slachtoffer te vertellen wat je wilt schrijven. Waar draait het nu echt om? Bouw je tekst als volgt op: begin met een sterke start waarin je het onderwerp neerzet, leg uit en eindig met een uitsmijtende conclusie. Mensen haken snel af, daarom is het goed om te beginnen met het belangrijkste nieuws. Die boodschap heb je dan in ieder geval overgebracht. Bij de start lok je mensen naar binnen, je nodigt ze uit om verder te lezen, op het eind verras of beloon je ze met de conclusie. Spring daarbij niet van de hak op de tak, maar neem de lezer bij de hand.
Kort en krachtig
Worden, gaan, zouden, echter, reeds, willen, er, destijds; vermijd deze woorden. Teksten lezen het lekkerst als ze in het nu geschreven zijn en in modern Nederlands. Ga wederom voor kort en krachtig. Bij saaie zinnen haken lezers af en dat is zonde. Gebruik niet teveel werkwoorden achter elkaar, zet regelmatig een punt in plaats van een komma en scan je teksten op saaie oud-Hollandsche woorden. Maak natuurlijk geen taalfouten. Een handige site is taaladvies.net.
Schrappen
Schrijven is schrappen. Heb je je tekst geschreven? Leg hem dan even weg, print hem uit en kijk er kritisch naar. Of nog beter: vraag iemand anders om je blog na te lezen. Vraag hem of haar eerlijk te zijn. Zijn de zinnen actief en niet te lang? Is de tekst goed opgebouwd? Kan je nog ergens wat schrappen? Communiceren gaat om het overbrengen van een boodschap, niet om het plaatsen van lappen tekst die niemand leest. Maak je tekst zo aantrekkelijk mogelijk. En bedenk: hoe vaker je schrijft, hoe makkelijker het gaat.
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!