Social media en onderwijs: topics, gebruik en platforms
- 7 feb., 2013
- Onderwijs & Training
Wat zijn de topics in de social media op het gebied van onderwijs? Welke platforms worden gebruikt en door wie? De KPC-groep heeft een infographic laten maken over social media en onderwijs.
In opdracht van KPC Groep is vanuit deze vraagstellingen een kwantitatieve analyse gemaakt van social media. De resultaten zijn weergegeven in een infographic.
Gebruikers als regisseur
Internet is veranderd van een statisch in een sociaal platform waarin gebruikers zelf meer en meer regisseurs van informatie en communicatie zijn geworden en eigen content kunnen lanceren en delen. Wat houdt docenten, leerlingen, leidinggevenden en andere onderwijsprofessionals zoal bezig? Social mediabureau Just Connecting doorzocht in opdracht van onderwijsadviesbureau KPC Groep meer dan 800.000 social media uitingen die het afgelopen half jaar verschenen op Twitter, LinkedIn, Facebook en onderwijsgerelateerde blogs.
Wat valt op?
- Twitter is veruit het meest populaire social medium platform over onderwijs. Gevolgd door Facebook en blogs. Hoewel recent diepgaand onderzoek ontbreekt, vervult Twitter - meer dan Facebook en LinkedIn – voor gebruikers vooral de functie van ‘zend-kanaal’ en speelt het aangaan van de dialoog veel minder een rol.
- In de inventarisatie is verder gekeken naar de inhoud van de topics die aangesneden worden in de social media in relatie tot onderwijs. Schoolbeleving (berichten over alledaagse schoolzaken; ‘het hier en nu’) blijkt veruit het meest voorkomende thema. Het samen leven en werken van leerlingen en onderwijsprofessionals en de alledaagse ervaringen en beleving hierbij staat met stip op één in het gesprek over onderwijs.
- Topics rond onderwijs die in de traditionele media (kranten/vakbladen/) prominent aandacht krijgen – zoals invoering van passend onderwijs/bezuinigingen/krimp – zijn in de social media beduidend minder als topics aanwezig.
- Op LinkedIn - waar vooral docenten een grote gebruikersgroep vormen – is onderwijsvernieuwing en het anders organiseren van onderwijs een thema dat hoog scoort.
- In het oog springt de ondervertegenwoordiging van leerlingen en studenten binnen LinkedIn. Zeker gelet op het belang van netwerkvorming in het kader van loopbaanleren (stages en beroepsorientatie). Leerlingen en studenten zijn als aanstaande professionals op dit platform relatief weinig actief.
Bekijk hier de volledige infographic over social media en onderwijs
Meer informatie over KPC Groep:
Bekijk het complete profiel