Subsidie? Kom ik daarvoor in aanmerking? Hoe dan?

  • Zakelijke dienstverlening

Geld is nodig om uw bedrijf draaiende te houden of te kunnen laten groeien. Misschien wilt u nieuwe markten aanboren, een nieuw product ontwikkelen of nieuwe activiteiten ontplooien.

Subsidie? Kom ik daarvoor in aanmerking? Hoe dan?

Een misvatting is dat u pas in aanmerking komt voor subsidie als u een technisch innovatief hoogstandje heeft ontwikkeld dat ook voor de rest van de wereld vernieuwend is. Maar dat hoeft niet. Bernie Kruisbergen en Rogier Teunissen van Boonstoppel Subsidie Advies spreken de taal van de subsidieverstrekkers en weten precies welke subsidie u aan zou kunnen vragen. Zij vertellen waarom een intermediair zo belangrijk is in het aanvraag proces.

Eindeloos veel subsidie regelingen

Het verkrijgen van een financiering bij een bank is de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden. Een subsidie kan als alternatieve financieringsbron uitkomst bieden om bedrijfsactiviteiten, zoals onderzoek, ontwikkeling of productie, te financieren. “Het ontbreekt bedrijven vaak aan tijd, kennis en kunde om zich in het ondoorzichtige subsidielandschap te verdiepen. En als een bedrijf dan toch zo ver komt, dan zijn er zoveel subsidiemogelijkheden én wetten en regeltjes dat je door de bomen het bos niet meer ziet”, vertelt Teunissen die commercieel verantwoordelijk is bij Boonstoppel Subsidie Advies.

Wat is de toegevoegde waarde van een intermediair?

Teunissen: “Onze toegevoegde waarde zit vooral in het opstellen van de projectomschrijving. Zodra we een regeling hebben gevonden die matcht met de bedrijfsactiviteiten, stellen we de projectomschrijving op. De ondernemer hoeft dus zelf niet te schrijven. Als de subsidie wordt toegekend is ons werk nog niet klaar. De ondernemer moet namelijk ook nog verantwoording afleggen aan de subsidieverstrekker. Ook dit nemen wij volledig over van de ondernemer. Wij houden de projectadministratie bij, verzorgen de correspondentie met de subsidieverstrekker en begeleiden de ondernemer tijdens het gehele traject, zodat ze voldoen aan de regelgeving en zich kunnen focussen op hun core business.”

Wanneer kom je in aanmerking voor subsidie?

“We leven in een kennis intensieve economie. We willen als klein kikkerlandje voorop blijven lopen, daarom zet de overheid volop in op innovatie. De ontwikkeling van nieuwe producten en programmatuur wordt daarom door verschillende subsidieregelingen financieel ondersteund, met name de kosten die voortkomen uit de ontwikkeling van prototypes”, aldus Teunissen.

“Voor bedrijven die investeren in energiezuinige technieken, milieuvriendelijke technieken of duurzame energie, zoals windmolens, zonnepanelen, LED verlichting of isolatie komen er ook steeds meer stimuleringsregelingen”, vult Kruisbergen aan. Hij is operationeel verantwoordelijke bij Boonstoppel Subsidie Advies. “De Nederlandse overheid ondersteunt ook bedrijven die plannen hebben om technologieën, kapitaalgoederen of diensten naar opkomende markten te exporteren, bijvoorbeeld voor haalbaarheid- of investeringsvoorbereidingsstudies. Deze regeling staat maar twee keer per jaar open. Bij innovatie kun je het hele jaar door aanvragen indienen”, aldus Kruisbergen.

De subsidiekansen voor bedrijven zijn het grootst bij:

Innovatie De ontwikkeling van producten en/of software
Duurzaamheid Investering in duurzame bedrijfsmiddelen
Internationaal ondernemen Exportwensen naar opkomende markten

Internet of Things

“Momenteel vragen we veel subsidies aan op het gebied van ICT. Internet of Things neemt een steeds grotere vlucht. Veel werkzaamheden worden geautomatiseerd. Hier zijn verschillende subsidies voor beschikbaar, maar de beoordelingscriteria voor programmatuur zijn behoorlijk streng. Voor ondernemers is de subsidie aanvraag een pittige procedure, waardoor de drempel hoog wordt. Wij zijn de schakel tussen de overheid en het bedrijfsleven. Wij spreken de taal van de subsidieverstrekker, we weten hoe we dingen op papier moeten zetten en we weten de juiste vragen te stellen aan de ondernemer”, vertelt Teunissen gepassioneerd.

Waarom zouden ondernemers de subsidie aanvraag uitbesteden? Dat vergt nog meer investering.

“Wij doen de subsidiescan geheel kosteloos én op ‘no cure, no pay’ basis. Dus als we geen subsidie kunnen matchen dan zijn er ook geen kosten. Wij hebben geen start fee, indien fee of abonnementsvormen. Wij willen juist dat ondernemers de investering die zij in ons doen, terugverdienen met de subsidie die ze ontvangen. Hierin zijn we uniek, gezien er bij ons geen verborgen kosten zijn. Wij werken met een succesfee. De ondernemer betaalt dus alleen als hij de subsidie/afdrachtsvermindering krijgt toegezegd. Dat is wel zo eerlijk. In die succes fee zijn bovendien alle begeleidingsuren inbegrepen die we gedurende het traject maken om de ondernemer te helpen met de administratie en controles. We maken daarover altijd heldere afspraken vooraf, zodat niemand voor onplezierige verrassingen komt te staan”, licht Kruisbergen toe.

Subsidie nodig?

Wil je meer weten over subsidies of denk je in aanmerking te komen voor een innovatieregeling? Boonstoppel Subsidie Advies is gespecialiseerd in het ontdekken en benutten van subsidiekansen en ontneemt voor uw organisatie alle bureaucratische hobbels. We komen graag naar u toe voor een kopje koffie, zodat we kunnen zien waar u mee bezig bent en we een optimaal subsidie rendement voor u kunnen behalen. Neem contact op via 0487 51 33 30 of stuur een mail naar info@boonstoppel.org.

Auteur: Olga Heeren

Meer informatie over BOONSTOPPEL SUBSIDIE ADVIES B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Zeilmakerij Van der Sneppen BV Zeilmakerij Van der Sneppen BV

Standaard vlamvertragende huurzeilen en maatwerk oplossingen!