Subsidieadviseur kiezen? Deze 4 tips helpen u op weg

  • Zakelijke dienstverlening

Bij veel ondernemers ontbreekt het vaak aan tijd, kennis en kunde om een subsidietraject tot een goed einde te kunnen brengen. Dit maakt dat veel ondernemers ervoor kiezen hun subsidietrajecten uit te besteden aan een subsidieadvieskantoor. Maar wat doet een subsidieadviseur nu precies en hoe kies je de juiste adviseur?

Subsidieadviseur kiezen? Deze 4 tips helpen u op weg

Subsidie is voor veel ondernemers een interessante manier om risicovolle of kostbare bedrijfsactiviteiten te financieren, maar bij subsidietrajecten komt vaak heel wat kijken. Mogelijke subsidiabele activiteiten of investeringen dienen te worden getoetst aan de voorwaarden van de betreffende subsidieregeling, waarna er een doorgaans complexe subsidieaanvraag dient te worden geschreven. Indien de subsidie vervolgens wordt toegewezen ben je er nog niet, omdat dan de vereiste administratie om de hoek komt kijken. 

Wat doet een subsidieadviseur 

Een subsidieadviseur coördineert subsidietrajecten, waarbij hij tracht zoveel mogelijk werk uit handen te nemen bij de ondernemer. Hierbij toetst de adviseur de mogelijk subsidiabele activiteiten of investeringen aan de subsidievoorwaarden, schrijft hij de subsidieaanvraag en ondersteunt hij de aanvrager met de bijhorende projectadministratie. De subsidieadviseur zorgt ervoor dat alle subsidiekansen worden benut en dat de bureaucratische obstakels worden ontnomen. Er zijn echter ook valkuilen.

Tips bij het kiezen van een subsidieadviseur

Onderstaande tips kunnen jou helpen bij het kiezen van een subsidieadvieskantoor: 

  1. De subsidieadviesmarkt bestaat uit een paar grote bureaus, een aantal middelgrote bureaus en veel éénpitters. Het onderscheidt zit hem vooral in de dienstverlening. Moeilijk opzegbare wurgcontracten waarbij subsidieadvieskantoren aanvragers voor langere tijd aan zich binden komen relatief vaak voor. Kies daarom altijd voor een kantoor dat werkt op basis van eenmalige opdrachtbevestigingen of eenmalige machtigingen. Je kunt dan altijd nog overstappen indien je niet tevreden bent.
  2. Het verdienmodel van het subsidieadviesbureau is bepalend voor het risico dat je als ondernemer loopt. Een kantoor dat enkel op basis van het ‘no cure no pay’ principe werkt is in deze het minst risicovol. Wanneer je bijvoorbeeld een fixed fee vooraf dient te betalen bestaat de kans dat er ook kosten in rekening worden gebracht indien de subsidie aanvraag niet wordt toegewezen.
  3. Zorg ervoor dat er terugkoppeling plaatsvindt ten aanzien van de projectomschrijving zodat je op de hoogte bent van de activiteiten en kosten waarop je subsidie aanvraagt. Zo voorkom je dat er een aanvraag wordt gedaan waar je zelf niet achter staat of niet kan waarmaken. Dit kan problemen opleveren bij een controle van de subsidieverstrekkende instantie met eventuele terugbetaling en boetes tot gevolg.
  4. Let erop dat jouw adviseur betrokken blijft bij het gehele subsidietraject, dus ook bij de realisatiefase welke pas start bij de goedkeuring van de aanvraag. Een gedegen projectadministratie is van essentieel belang om de volledig toegezegde subsidie ook daadwerkelijk te benutten.

Meer over subsidieadviseurs?

Wilt u op dit artikel reageren of heeft u interesse in de dienstverlening van Boonstoppel Subsidie Advies BV, neem dan contact op.

Meer informatie over BOONSTOPPEL SUBSIDIE ADVIES B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!