Subsidieregeling praktijkleren voor horecaondernemers van toepassing?

  • Financieel & Juridisch

Sinds 1 januari 2014 is er de ‘Subsidieregeling voor praktijkleren’. Deze regeling is in de plaats van de afdrachtvermindering onderwijs. Als horecaondernemer kunt u hier wellicht gebruik van maken.

Subsidieregeling praktijkleren voor horecaondernemers van toepassing?

?Bent u een erkend leerbedrijf en/of heeft u werknemers binnen opleidingstrajecten in dienst waarvoor u het praktijkdeel van de opleiding verzorgt? Dan kunt u tot € 2.700 per werknemer per studiejaar verdienen. Wanneer kunt u als horecaondernemer van deze regeling gebruikmaken?

De subsidie: voor wie en waarvoor?

De subsidie is een tegemoetkoming voor een werkgever in de kosten die hij maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student. De subsidieregeling richt zich vooral op:

  • kwetsbare groepen binnen de arbeidsmarkt bij wie jeugdwerkloosheid een groot probleem is;
  • studenten die een opleiding volgen in sectoren waar een tekort ontstaat aan gekwalificeerd personeel, dat onmisbaar is voor de Nederlandse economie. 

In de subsidieregeling wordt onder werkgever verstaan: het bedrijf of de organisatie dat het praktijkdeel van de opleiding voor de deelnemer verzorgt. Ook wanneer u uitzendkrachten inhuurt, kunt u mogelijk van deze subsidie gebruik maken. 

Doelgroepen

De regeling is bedoeld voor de volgende voor de horeca interessant zijnde doelgroepen: 

  • Leerlingen die een leerwerktraject volgen in het VMBO. Dit traject is specifiek gericht op het behalen van een startkwalificatie op het niveau van een basisberoepsopleiding;
  • Deelnemers in het MBO die een opleiding volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), met minimaal 200 begeleide onderwijsuren en minimaal 610 uren beroepspraktijkvorming per studiejaar.

Opleidingen

Werkgevers komen alleen voor subsidie in aanmerking als de deelnemer of student een volledig onderwijsprogramma volgt voor een erkend kwalificerend diploma, dus geen deelcertificaten. Hierbij kan gedacht worden aan de volgende opleidingen:

  • Leerlingen op MBO Niveau 2: Niveau 2 leidt op tot kok, gastheer/-vrouw of medewerker fastservice;
  • Leerlingen op MBO Niveau 3: Niveau 3 leidt op tot zelfstandig werkend kok, zelfstandig werkend gastheer/-vrouw, bartender, receptionist(e) of eerste medewerker fastservice;
  • Leerlingen op MBO Niveau 4: Niveau 4 leidt op tot horecaondernemer hotel/restaurant, horecaondernemer café/bar, horecaondernemer fastservice, leidinggevende bediening/keuken en bedrijfsleider fastservice.

Studiejaar

De werkgever ontvangt de subsidie per studiejaar, naar verhouding van de periode dat de werkgever gedurende het studiejaar daadwerkelijk de (praktijk)begeleiding op de werkvloer heeft verzorgd.

Administratie bijhouden

De werkgever dient, om gebruik te kunnen maken van de subsidieregeling, een administratie van de aanwezigheid, behaalde kwalificaties en (praktijk)begeleiding van de leerling/deelnemer/student/werknemer bij te houden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) legt geen voorschriften op hoe de administratie precies gevoerd moet worden, dit vanwege uiteenlopende werkwijzen in verschillende beroepssectoren en opleidingstrajecten. Het administreren van de begeleiding is dus vormvrij. Het uitgangspunt van de RVO is dat de werkgever bij de begeleiding van een deelnemer vaak al beschikt(e) over de benodigde administratieve registraties en vastleggingen. De werkgever dient, indien hier om wordt  verzocht door de RVO, per deelnemer deze administratie te kunnen tonen.

Aanvraag indienen

De subsidieaanvraag dient door de werkgever vóór 15 september 2015, 17.00 uur te worden ingediend, na afloop van het studiejaar waarvoor subsidie wordt gevraagd. Er zal achteraf steekproefsgewijs controle plaatsvinden door de RVO.

Subsidie verdeling

De verdeling van de beschikbare ‘subsidiepot’ vindt vervolgens jaarlijks na afloop van het studiejaar, maar voor het einde van het kalenderjaar, plaats over alle kwalificerende werkgevers die tijdig een aanvraag hebben ingediend. De verdeling gebeurt op basis van de aantallen door hen gerealiseerde praktijkleerplaatsen of werkleerplaatsen. Het bedrag per plaats is gemaximeerd op € 2.700. Het te ontvangen subsidiebedrag is voor werkgevers op voorhand dus niet bekend.

Meer informatie?

BDO kan voor u de subsidieaanvraag voor uw horecaonderneming verzorgen. De kosten hiervoor bedragen € 275 voor de aanvraag van de eerste werknemer en € 100 voor elke volgende aanvraag per werknemer. Heeft u vragen of wenst u meer informatie, neem dan contact op met Bart Radstake (telefoonnummer (020) 543 21 00 of stuur een e-mail), Marc Voet (telefoonnummer (023) 511 28 00 of stuur een e-mail) of Marcel Kuhlmann (telefoonnummer (023) 511 28 00 of stuur een e-mail).

Meer informatie over BDO BREDA & BDO ROOSENDAAL:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!