Van VAR naar modelovereenkomst; de stand van zaken
- 25 jul., 2016
- Financieel & Juridisch
Op 2 februari 2016 is het Wetsvoorstel Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) door de Eerste Kamer aangenomen. Hiermee is de huidige VAR-verklaring met ingang van 1 mei 2016 afgeschaft. Wat is de status hiervan?
De huidige VAR-verklaring is per 1 mei 2016 afgeschaft. Opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen vanaf die datum alleen nog zekerheid ontlenen over de loonheffingen indien gebruik gemaakt wordt van door de Belastingdienst beoordeelde overeenkomsten (modelovereenkomsten). Niet alleen de opdrachtnemer (ZZP’er) loopt dan het risico, maar ook de opdrachtgever.
Voorwaarde is dat ook daadwerkelijk volgens die overeenkomsten gewerkt wordt. Als dat niet zo is zijn zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer aansprakelijk! Zorg dus voor de juiste (model)overeenkomst en handel daar ook naar. En let met name op werken onder toezicht en werken onder leiding van een ander. Er is dan snel sprake van een gezagsverhouding.
Wat kunt u vastleggen in de modelovereenkomst?
Op de website van de Belastingdienst staan algemene en meer specifieke modelovereenkomsten. Daarnaast is het mogelijk om individuele overeenkomsten ter toetsing aan de Belastingdienst voor te leggen. Overigens bestaat er geen verplichting om gebruik te maken van door de Belastingdienst beoordeelde overeenkomsten. Zonder een dergelijke overeenkomst bestaat echter geen zekerheid over de loonheffingen.
Maar pas op: De grootste “fouten” kunnen gemaakt worden door verkeerd invulling te geven aan de standaard- of modelovereenkomsten.
Denkt u hierbij aan bijvoorbeeld:
- Duur van de overeenkomst, een te lange termijn of een onbepaalde termijn
- Omschrijving van een functie i.p.v. werkzaamheden
- Er is sprake van een “verplichte” aansturing/leiding (bv door verregaande aanwijzingen en instructies)
Tip voor opdrachtgevers:
De ontwikkeling en het gebruik van de modelovereenkomsten zit nog in de opstartfase. Zowel de Belastingdienst als de gebruikers (opdrachtgevers en opdrachtnemers) zullen hun weg hierin nog moeten vinden. Gebruik in de tussentijd als basis altijd de modelovereenkomst(en) die de belastingdienst zelf heeft opgesteld, maar let dus goed op hoe u zaken formuleert en hoe uiteindelijk de feitelijke invulling wordt gegeven.
Hoe gaat de belastingdienst controleren? De Belastingdienst zal pas vanaf 1 mei 2017 actief controleren. Er geldt van 1 mei 2016 tot 1 mei 2017 een transitieperiode waarin de Belastingdienst in principe niet zal handhaven, maar in overleg met de gebruikers meer opvoedend zal acteren. Alleen in een aantal bijzondere situaties zal de Belastingdienst in deze periode handhavend optreden. Het is dus zeker ook geen vrijheid blijheid.
Welke informatie is nog meer beschikbaar?
De modelovereenkomsten en het gebruik hiervan zullen de komende tijd nog volop in ontwikkeling zijn. Waar u op moet letten kan per situatie anders zijn, maar de belastingdienst geeft wel handvatten. De Belastingdienst heeft zelf een document samengesteld waarmee een handreiking wordt gedaan aan de praktijk. Daarin en daarmee kan gespecialiseerd adviesorganisatie Accountenzplus u verder helpen.
Advies over uw DBA
Samen met u bekijkt Accountenzplus graag hoe uw specifieke situatie kan worden vormgegeven. Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben, neem dan contact op met Jeroen Gorissen of maak direct een afspraak op 0165-305030.
Meer informatie over ACCOUNTENZPLUS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!