Verhuur auto aan partner voorkomt bijtelling niet
- 17 mei, 2013
- Financieel & Juridisch
Een ondernemer, die een auto van de zaak ook privé gebruikt, moet daarvoor een bijtelling bij zijn inkomen doen. Ook de auto verhuren aan een partner zorgt er niet voor dat de bijtelling komt te vervallen.
In beginsel bedraagt de bijtelling op jaarbasis 25% van de waarde van de auto. Voor zuinige auto's gelden lagere percentages. De bijtelling is nihil als de ondernemer kan bewijzen dat met de auto op jaarbasis niet meer dan 500 privékilometers is gereden.
Autoverhuur
Een ondernemer trachtte aan de bijtelling te ontkomen door de auto van de zaak voor de vakantieperiode te verhuren aan zijn vrouw. De auto werd gebruikt voor de gezinsvakantie. Tijdens deze vakantie werd bijna 4.000 km met de auto gereden. De verhuur van de auto miste volgens Hof Arnhem reële betekenis. Dat betekende dat eigenlijk sprake was van privégebruik. Omdat het privégebruik op jaarbasis meer dan 500 km bedroeg, moest een bijtelling voor privégebruik plaatsvinden.
Boete
Omdat de ondernemer op de hoogte was van de wettelijke regeling van privégebruik van de auto, had hij bewust een onjuiste aangifte gedaan. Het hof vond de opgelegde vergrijpboete van 25% van de boetegrondslag een passende sanctie.
Deze ondernemerstip is afkomstig van Dinkelberg & Kuipers Accountants en Adviseurs |
Meer informatie over DINKELBERG & KUIPERS ACCOUNTANTS - ADVISEURS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!