Versoepeling ontslagrecht en wijziging WW in sociaal akkoord

  • Financieel & Juridisch

Het kabinet en de sociale partners hebben hun afspraken over de maatregelen ter stimulatie van economisch herstel op 11 april 2013 vastgelegd in een sociaal akkoord. BW7 geeft uitleg.

Versoepeling ontslagrecht en wijziging WW in sociaal akkoord

BW7 zet de belangrijkste maatregelen die betrekking hebben op de versoepeling van het ontslagrecht en wijziging van WW voor u op een rijtje en geeft aan waar die verschillen van de eerdere afspraken die op dit gebied zijn gemaakt in het regeerakkoord:

  • Er zijn voorstellen gemaakt om de positie van werknemers met een tijdelijk contract te versterken. De ketenregeling zal worden aangepast, zodat arbeidsovereenkomsten die elkaar binnen zes maanden opvolgen (in plaats van de huidige drie maanden) worden opgeteld en bij de vierde arbeidsovereenkomst of binnen twee jaar (in plaats van de huidige drie jaar) een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zal ontstaan. Er mag geen proeftijd meer worden opgenomen in arbeidsovereenkomsten met een duur van zes maanden of minder.
  • De versoepeling van het ontslagrecht wordt uitgesteld tot 1 januari 2016. Er zal één voorgeschreven route zijn: in het geval van ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid is dat de route via het UWV en bij ontslag in verband met een persoonlijk conflict of in de persoon gelegen redenen is dat de route via de kantonrechter. Werkgevers mogen dus niet meer zelf kiezen bij welke instantie zij het ontslag aanvragen. Gaat het om een ontslag met wederzijds goedvinden, wordt werknemer voortaan twee weken bedenktijd gegund. Ook is nieuw dat er voor zowel werkgever als werknemer hoger beroepmogelijkheden worden geïntroduceerd.
  • Het transitiebudget zal werkgever verschuldigd zijn wanneer hij een werknemer ontslaat met een arbeidshistorie van minimaal twee jaar en bestaat uit een derde maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Vanaf het tiende dienstjaar is dit ½ maandsalaris per dienstjaar. Het eerder voorgestelde maximum van € 75.000,- of ter hoogte van een eventueel hoger jaarsalaris gaat gelden.
  • Voor wat betreft de wijziging van de WW gaat het volgende gelden: werknemer bouwt één maand WW-recht op per gewerkt jaar gedurende de eerste 10 dienstjaren. Daarna ½ maand per jaar. De hoogte van de WW blijft loongerelateerd, maar de maximale duur van de WW-uitkering wordt vanaf 2016 geleidelijk gekort met een maand per kwartaal. Sociale partners kunnen in de CAO een aanvulling van maximaal 14 maanden op deze WW-rechten afspreken. De overheid financiert echter slechts de eerste twee jaar van de WW.
  • Het 'quotum arbeidsgehandicapten' is voorlopig van de baan, maar wordt wellicht geactiveerd als in de toekomst blijkt dat de gemaakte afspraken over het plaatsen van arbeidsgehandicapten niet worden nagekomen.

Dit waren de meest opmerkelijke afspraken op dit gebied, maar in het sociaal akkoord zijn nog meer afspraken neergelegd. Bekijk daarvoor het volledige sociaal akkoord. Uiteraard houdt BW7 Arbeidsjusristen u op de hoogte wanneer de afspraken worden neergelegd in wetgeving en het arbeidsrecht daarmee definitief wordt gewijzigd.

Meer informatie over BW7 ARBEIDSJURISTEN VOOR ONDERNEMERS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Rijppaert & Peeters Advocaten Rijppaert & Peeters Advocaten: Uw Legal Team

Arbeidsrecht | Ondernemingsrecht | Vastgoedrecht