Vitaliteit - waar doe je nu eigenlijk goed aan?
- 24 mrt., 2016
- Arbeidsmarkt
Er is veel gezegd en geschreven over vitaliteit van medewerkers. Maar wat werkt nu wel? En wat werkt nu niet? Kortom: waar doe je als werkgever nu eigenlijk goed aan als het gaat om het vergroten van de vitaliteit van medewerkers?
De belangrijkste inzichten op een rijtje vind je in volledige artikel dat is terug te vinden in Het Werkwoord, 1e editie 2016
Teveel jargon? Hier de belangrijkste begrippen uitgelegd
Wie in de onderwerpen ‘vitaliteit’ en ‘duurzame inzetbaarheid’ duikt, raakt al snel verstrikt in het vakjargon. Jargon dat vaak gericht is op medewerkers met vaste en lange dienstverbanden. Olympia ziet dat anders. Wij vinden dat mensen niet alleen fit en geschikt moeten blijven voor hun huidige functie, maar ook duurzaam inzetbaar moeten zijn voor andere werkgevers en functies.
Hieronder een uitleg van de meest gebruikte begrippen:
Active aging
Actief ouder worden. Het gaat er hierbij om mensen zo gezond en veilig mogelijk ouder te laten worden terwijl ze zo goed mogelijk blijven deelnemen aan het arbeidsproces.
Amplitie
Amplitie is afkomstig uit het Latijn en betekent letterlijk: versterken, vergroten en vermeerderen. Het gaat erom de krachtige en positieve kanten van mensen te versterken in plaats van het voorkomen van de negatieve eigenschappen.
Duurzame inzetbaarheid
De mate waarin medewerkers gezond en fit, betrokken, en gemotiveerd zijn, plezier in hun werk hebben, goed presteren, weinig verzuimen en hierdoor langer en breder inzetbaar zijn. Niet alleen in hun huidige functie bij hun huidige werkgever, maar ook daarbuiten.
Eigenaarschap
De mate waarin een medewerker zich ‘eigenaar’ voelt van het werk dat hij uitvoert. Een medewerker met eigenaarschap is ondernemend, initiatiefrijk en voelt zich verantwoordelijk.
Employability
Het vermogen van een individu om nu en in de toekomst productief en belonend werk te behouden en krijgen. Employability is wat dat betreft een synoniem van ‘brede inzetbaarheid’.
Ontziemaatregelen
Regelingen die vooral ouderen te ontzien. Denk aan functiewijzingen, ergonomische aanpassingen of werktijdverkorting. Een befaamd voorbeeld van deze maatregelen zijn de zogenaamde ‘oude lullen dagen’.
Presenteïsme
Het fenomeen dat de medewerker slechts fysiek aanwezig is op het werk. Hij voert zijn werk echter niet (naar behoren) uit omdat hij gezondheidsklachten heeft of omdat hij mentaal is afgehaakt. Canadese studies geven aan dat de kosten van presenteïsme, uitgedrukt in productieverlies, ruim acht keer hoger zijn dan van ziekteverzuim.
Veerkracht
Het vermogen om met problemen om te gaan en draad snel weer op te pakken.
Vitaliteit
De beschikking over mentale veerkracht en doorzettingsvermogen om het werk gemotiveerd en energiek uit te voeren.
Werkvermogen
De mate waarin mensen fysiek en mentaal aan de eisen van hun werk kunnen voldoen.
Wilt u hierover verder praten? Neem dan contact op met de Olympia-vestiging bij u in de buurt.
Meer informatie over OLYMPIA UITZENDBUREAU BERGEN OP ZOOM:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!