Waarom een Duitser in dienst nemen een goed idee is
- 15 jul., 2019
- Regionale ontwikkeling
De Nederlandse economie draait op volle toeren – en dat is te merken: werknemers hebben de banen plots voor het uitkiezen, terwijl de werkgever het nakijken heeft. Voor bedrijven in de grensregio ligt een oplossing letterlijk om de hoek: werknemers uit Duitsland.
Maar hoe gaat het precies in zijn werk wanneer je een Duitser in dienst neemt? Waar betaalt hij of zij belasting, en hoe zit het met zijn of haar pensioenpremie? Het GrensInfoPunt Rijn-Waal van de Euregio Rijn-Waal in Kleve beantwoordt zulke vragen. Het tweetalige informatiepunt geeft werkgevers én werknemers gratis informatie en advies over werken en wonen in het buurland. Dat gebeurt in spreekuren, tijdens persoonlijke gesprekken en op beurzen.
Praktische Duitsers
Carola Schroer is adviseur bij het GrensInfoPunt Rijn-Waal en staat Nederlandse werkgevers die een Duitser in dienst nemen met raad en daad terzijde. Volgens haar zijn vooral werkgevers in de praktische beroepen geïnteresseerd in medewerkers uit Duitsland: machinebouwers, elektriciens, loodgieters et cetera. Waarom is dat zo? “Duitsers hebben vaak meer praktijkervaring”, legt Schroer uit. In Duitsland zijn mbo-opleidingen namelijk anders ingericht dan in Nederland. Veel Duitse mbo-studenten volgen een leer-werk-traject, waarbij ze bijvoorbeeld één dag per week naar school gaan en vier dagen per week werken. “Ten opzichte van Nederlandse werknemers zijn de praktijkvaardigheden van Duitsers beter ontwikkeld – en dat merk je”, zegt Schroer.
Belastingplichtig en sociaal verzekerd in Nederland
Op het moment dat een Nederlandse werkgever een Duitser in dienst neemt, is er een aantal dingen waar hij op moet letten. “Alhoewel elke situatie anders is, is het goed om te weten dat de werknemer vanaf het moment dat hij in Nederland werkt, er ook belastingplichtig is. Daarnaast moet hij er sociaal verzekerd zijn. Dat zijn tevens de thema’s waarover werkgevers de meeste vragen stellen. Bij ontslag vraagt de werknemer zijn uitkering echter in Duitsland aan.”
Kat uit de boom kijken vs. wel zien waar het schip strandt
Een Duitser zal Nederlands moeten leren wanneer hij bij een Nederlands bedrijf aan de slag gaat. Hoe gaat dat in de praktijk? Volgens Schroer levert de taal meestal geen grote problemen op. “In een praktisch beroep is de taal sowieso al minder relevant dan op een kantoor. En de ervaring leert dat Duitsers meestal al snel een aardig woordje Nederlands spreken.” Wel moeten werkgevers er rekening mee houden dat er cultuurverschillen bestaan tussen Nederlanders en Duitsers – ook al lijkt dat op het eerste oog misschien niet zo. “Een Duitser is nu eenmaal geen Nederlander. Een Duitser kijkt vaak eerst de kat uit de boom, terwijl een Nederlander denkt ‘we zien wel waar het schip strandt’. Bovendien kunnen Nederlanders soms wel wat leren van de Duitsers: ze werken grondig en secuur en zijn over het algemeen op tijd”, knipoogt Schroer.
Nieuwe perspectieven en ervaring
Waarom is het voor bedrijven zo belangrijk om over de grens heen te kijken? Volgens Schroer is het vooral slim: “Wanneer je bedrijf dicht bij de grens zit, is het gebied waarin je naar werknemers zoekt automatisch kleiner. Je kunt dan wel verder Nederland in kijken, maar de reistijden worden dan steeds langer. Waarom zou je dan niet over de grens kijken?”, vraagt Schroer zich af. “Het levert je als bedrijf nieuwe perspectieven en meer ervaring op!”
Het GrensInfoPunt Rijn-Waal werd in 2016 opgericht en wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese subsidieprogramma INTERREG Deutschland-Nederland. Vanaf 2020 wordt het informatiepunt volledig door Nederlandse en Duitse overheden gefinancierd.
Meer informatie over Euregio Rijn-Waal:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!