Wanbetalers in de zorg kunnen sneller en beter aangepakt worden
- 9 okt., 2012
- Financieel & Juridisch
Zorgverzekeraars maken te vaak te veel kosten om wanbetalers aan te pakken. De kosten van een zorgverzekering zijn daardoor vaak onnodig hoog, maar er is een oplossing.
De oorzaak ligt voor een deel in de verkeerde aanpak van wanbetalers. Een deel van de premie wordt nu gebruikt voor dekking van debiteurenrisico in plaats van het verlenen van zorg. En dat is oneigenlijk! De kosten van wanbetaling lopen op doordat de incasso te laat start en de kosten van (gerechtelijke) incasso te hoog zijn.
Huidige praktijk
In de huidige regeling wordt na 6 maanden wanbetaling de premie-inning overgenomen door het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). De wanbetaler wordt aangemeld bij het CVZ en deze zorgt voor een inhouding op het loon of de uitkering volgens de bronheffing. Het CVZ legt een preferent beslag (preferent boven andere beslagen) op het loon c.q. uitkering. Er is sprake van een opslag van 30%. De wanbetaler blijft deze opslag betalen zolang de achterstand bij de verzekeraar (de eerste 6 maanden en eventueel eigen risico) niet is betaald.
Stijgende schuld
In de praktijk zal er sprake zijn van een schuld in de ordegrootte van circa 800 euro. Door de opslag is het betalingsprobleem groter geworden (extra opslag ca 40 euro per maand) en dit wordt nog erger zoals we dadelijk zien. Het gevolg is dat de bronheffing, die in theorie sluitend werkt, in de praktijk een stuwmeer veroorzaakt. De cijfers van de verzekeraars laten zien dat het aantal bronheffingen toeneemt en het bedrag dat daarmee gemoeid is evenzeer.
Driekwart van de wanbetalers komt niet uit de bronheffing, anders dan na een schuldsanering. En die regeling, hoe goed bedoeld ook, kent alleen maar verliezers. Om zover te komen zijn er hoge maatschappelijk kosten gemaakt die uiteindelijk niet effectief zijn. Dat komt mede door de te hoge kosten van gerechtelijke incasso (griffierrechten en kosten van deurwaarders).
Lees verder over een effectieve aanpak van wanbetalers in de zorg op de website van Q-Collect
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!