Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor Intellectueel Eigendom (IE)?
- 5 jul., 2017
- Financieel & Juridisch
De Brexit gaat door, dat lijkt zeker. Maar wat zijn de gevolgen als het gaat om IE en alle bijbehorende contracten? IP Leads legde aan drie insiders de volgende vraag voor: is het verstandig om rekening te houden met de Brexit bij (de aanpassing van (commerciële) contracten ?
Neigen neutralere locatie
Stamicarbon sluit contracten af met heel veel bedrijven wereldwijd. In die contracten is opgenomen onder welke rechtbank of hof van arbitrage deze contracten vallen en ook welk recht van kracht is en wat de taal van de rechtsgang is. Voorheen neigden we ertoe om voor de meeste contracten het recht van Engeland en Wales voor te stellen, en Londen als locatie, met Engels als de taal van de rechtsgang. Locatie, taal en toepasbaar recht zijn altijd zaken waarover onderhandeld moet worden, zoiets wordt nooit eenzijdig bepaald. De laatste paar jaar neigen onderhandelingen echter te resulteren in een neutralere locatie, bijvoorbeeld Zwitserland. De verwachting is dat na de Brexit, strengere visumvereisten het moeilijker en duurder maken om het Verenigde Koninkrijk binnen te komen, waardoor deze trend nog zal worden versterkt.
- Jan-Willem Goedmakers - Europees octrooigemachtigde, Hoofd IP Stamicarbon
Vrijwel geen gevolgen
We doen zaken met farmaceuten over de hele wereld. Daaronder zitten veel Amerikaanse en Zwitserse bedrijven. Eigenlijk niet zoveel bedrijven uit Groot-Brittannië. Maar waar de bedrijven ook vandaan komen, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Dat geldt ook voor de Brexit, het heeft vrijwel geen invloed op onze honderden contracten. Wij verklaren het Nederlands recht van toepassing op vrijwel al onze contracten en rekenen af in euro’s. Daarbij voelen we ons op het gemak, zijn de procedures het goedkoopst en communiceren we met een Nederlandse advocaat. Ik kan me wel voorstellen dat het vrije verkeer van studenten en wetenschappers straks veranderd. Of, dat zou hoogst onaangenaam zijn, als de Brexit leidt tot faillissementen van contractpartijen, dan is de schade voor ons.
- Emmy van Oosterom
Senior juridisch adviseur
Technology Transfer Office Erasmus MC
Automatisch erkenning voorbij
Als er nu contractonderhandelingen lopen zou ik goed nadenken voor er wordt gekozen voor Engels recht. Een forumkeuze in een EU-lidstaat heeft als voordeel dat vonnissen van rechters in de EU automatisch erkend en ten uitvoer kunnen worden gelegd in andere EU-landen.
Brexit betekent dat Engeland straks geen EU-land meer is en dat zou ook uittreding uit het systeem van automatische erkenning van rechterlijke uitspraken kunnen betekenen. Op dit moment is nog niet te voorspellen welke waarde een vonnis van de Engelse rechter straks zal hebben.
Heeft u al overeenkomsten gesloten onder Engels recht? Dan raad ik aan daarvan alvast een inventarisatie te maken, maar het verloop van de onderhandelingen even af te wachten. Dan heeft u het voorwerk al gedaan en kunt u - zodra er meer duidelijk is – snel schakelen.
- Annelies de Bosch Kemper-de Hilster - Advocaat bij V.O. Patents & Trademarks
Over V.O. Patents & Trademarks
V.O. ondersteunt innovatief MKB, kennisinstituten, multinationals en tech starters. V.O. is voor haar cliënten actief op alle terreinen van intellectuele eigendom, in het bijzonder octrooien, merken en modellen.
Meer informatie over V.O. PATENTS & TRADEMARKS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!