Wel of geen transitievergoeding voor AOW-gerechtigden?
- 14 feb., 2017
- Financieel & Juridisch
Momenteel is het voor u als werkgever ‘voordelig’ een AOW-gerechtigde werknemer in dienst te hebben. Voor deze werknemer geldt namelijk een afwijkende ketenregeling.
Hierdoor kunnen gedurende een periode van vier jaar zes tijdelijke arbeidsovereenkomsten worden aangeboden, zonder dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat. Ook geldt voor deze werknemer een ‘verlichte’ loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Daarnaast bent u bij het ontslaan van een AOW-gerechtigde werknemer geen transitievergoeding verschuldigd. Door recente ontwikkelingen kan hier binnenkort verandering in komen.
De transitievergoeding
Sinds 1 juli 2015 kunnen werknemers na beëindiging van hun dienstverband in aanmerking komen voor een transitievergoeding. De transitievergoeding heeft volgens de wetgeschiedenis als doel (1) compensatie voor het ontslag en de gevolgen daarvan te bieden en (2) om de overgang (=transitie) naar een andere baan te vergemakkelijken. De hoogte van de transitievergoeding hangt af van de lengte van het dienstverband en de hoogte van het laatste maandsalaris en kan maximaal €77.000 (bruto) per jaar bedragen. Of maximaal een jaarsalaris, wanneer dit hoger is dan €77.000 bruto per jaar.
De voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op een transitievergoeding luiden als volgt:
- De werknemer moet ten minste 24 maanden bij de werkgever in dienst zijn geweest
- De arbeidsovereenkomst moet zijn beëindigd op initiatief van de werkgever of - indien het een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd betreft - de werkgever moet besluiten de arbeidsovereenkomst niet voort te zetten nadat deze van rechtswege is geëindigd.
Uitzonderingen
Voldoet een werknemer aan bovenstaande voorwaarden? Dan heeft hij/zij recht op een transitievergoeding. Op dit uitgangspunt bestaan slechts enkele uitzonderingen. Eén van die uitzonderingen ziet op de AOW-gerechtigde werknemer. Op grond van de wet is een werkgever namelijk geen transitievergoeding verschuldigd wanneer de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd in verband met óf na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
Gerechtvaardigde uitzondering voor AOW-gerechtigden?
Zeer recent leidde deze uitzondering in de rechtspraak tot discussie. Het gaat in deze zaak om een AOW-gerechtigde werknemer van wie de arbeidsovereenkomst met toestemming van het UWV is opgezegd. De werknemer vindt dat de wettelijke uitzondering voor AOW-gerechtigden (verboden) leeftijdsdiscriminatie oplevert. Uit de wetsgeschiedenis volgt namelijk dat de transitievergoeding niet alleen als doel heeft de overgang naar een andere baan te vergemakkelijken, maar ook (de gevolgen van) het ontslag te compenseren. De werknemer is van mening dat ook hij als AOW-gerechtigde gecompenseerd moet worden voor de gevolgen van zijn ontslag. Hof Den Bosch vraagt zich daarom af of de uitsluiting van alle AOW-gerechtigden zich wel verdraagt met de tweeledige doelstelling die de transitievergoeding heeft. Daarnaast is de vraag of deze uitsluiting wel in overeenstemming is met de Europese wetgeving omtrent (verboden) leeftijdsdiscriminatie.
Het hof stelt vragen
Het hof wenst daarom van de Hoge Raad te horen of de betreffende uitsluiting inderdaad in strijd is met de Europese wetgeving omtrent (verboden) leeftijdsdiscriminatie. En of dit per individuele werknemer kan worden getoetst/moet worden getoetst.
De werknemer en de werkgever die centraal staan in deze zaak hebben geen bezwaren geuit tegen het stellen van deze vragen aan de Hoge Raad. Zij krijgen wel de gelegenheid op de door het hof geformuleerde vragen te reageren. Het is op dit moment dus nog afwachten welke exacte vragen wanneer worden gesteld. Vanzelfsprekend zullen wij dit goed voor u in de gaten houden.
Contact
Heeft u vragen over dit onderwerp, bijvoorbeeld omdat u een AOW-gerechtigde werknemer in dienst hebt of graag in dienst zou willen nemen? Of heeft u andere vragen over het arbeidsrecht? De arbeidsjuristen van BDO Legal staan voor u klaar!
Meer informatie over BDO BREDA & BDO ROOSENDAAL:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel