5 innovatieve e-health-toepassingen die in Nederland worden toegepast
- 24 jul., 2017
- Farma & Zorg
Nederland loopt in vergelijking met andere Europese landen achter op het gebied van e-health. Zelfs in landen als Kroatië, Armenië, Estland doet men het beter. Toch worden ook in Nederland interessante e-health-innovaties toegepast.
“Nederland heeft de beste ict-infrastructuur te wereld, de hoogste dichtheid aan mobiele telefoons en topzorg als we afgaan op de internationale ranglijstjes”, zei hoogleraar Nick Guldemond van de Erasmus Universiteit onlangs in Zorgvisie ict magazine.
“Toch faxen we nog steeds van het ziekenhuis naar de apotheker. Vanuit Europees perspectief bezien is dat een gróte schande. Zelfs in Kroatië, Armenië, Estland en Spanje is men verder dan bij ons. Wij hebben wel een grote mond als het gaat om digitale zorgtechnologie, maar de burger ziet er nog weinig van terug.”
Maar er zijn wel degelijk interessante ontwikkelingen op het gebied van e-health gaande in Nederland. Een opsomming van opvallende elektronische oplossingen. Wat komt eraan en wat wordt nu al gebruikt?
Slimme pleister voor pijnloze vaccinaties
Een slimme pleister die vaccins pijnloos en met een verlaagde dosis toedient, daaraan werkt het Nederlandse bedrijf MyLife Technologies. Het spin-offbedrijf van de Universiteit Twente onderzoekt hoe met behulp van micronaaldjes vaccins via de huid kunnen worden toegediend.
Volgens de ontwikkelaars zet de pleister het immuunsysteem doelgericht in werking, waardoor de vaccindosis kan worden verlaagd. MyLife Technologies verwacht dat de pleister in 2021 op de markt komt. De pleister komt beschikbaar bij de drogist of apotheek zodat consumenten zichzelf kunnen vaccineren.
Robot bestrijdt antibioticaresistentie
Het bedrijf Troika Foundation ontwikkelt een robot die multiresistente bacteriën in ziekenhuisruimtes en operatiekamers vernietigt. De robot, met de naam SID (See, Identify, Destroy) spoort bacteriën op, identificeert ze en vernietigt ze vervolgens met een passende bacteriofaag. Een bacteriofaag is de natuurlijke vijand van bacteriën. De robot doodt de bacteriën dus op een natuurlijke wijze.
Volgens de Troika Foundation is antibioticaresistentie een groeiend probleem. In 2050 verwacht het bedrijf dat jaarlijks 10 miljoen mensen geïnfecteerd raken met antibioticaresistente bacteriën. De robot kan niet alleen worden toegepast in ziekenhuizen. Ook antibioticaresistente bacteriën in landbouw en voedselverwerking kan de robot uitschakelen.
Minder darmpatiënten opgenomen door e-health-oplossing
De e-health-oplossing MijnIBDcoach leert patiënten met een chronische inflammatoire darmaandoening op een interactieve manier over hun ziekte. Patiënten kunnen via de toepassing eenvoudig communiceren met hun behandelaar.
De behandelaar kan de patiënt op zijn beurt op afstand volgen en indien nodig actie ondernemen. Het aantal ziekenhuisopnamen voor patiënten met deze darmaandoening is gehalveerd dankzij de e-health-toepassing.
Ouderen langer thuis met slim alarmsysteem
Ouderen langer zelfstandig thuis laten wonen, dat is een van de doelstellingen van het slimme alarmeringssysteem Sensara HomeCare. De gemeente Westland, Zorginstelling Careyn en TNO-spin-off Sensara starten in september met dit systeem voor preventieve ouderenzorg.
Het alarmeringssysteem is een combinatie van slimme sensoren en intelligente zelflerende software die het dagelijkse activiteitenpatroon van de betreffende bewoner monitoren. Wanneer iets ongebruikelijks gebeurt of zich een noodsituatie voordoet, worden familie, vrienden of buren geattendeerd.
E-health-platform houdt zorgkosten diabetespatiënten beheersbaar
Zorg voor diabetespatiënten wordt in Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem effectiever en efficiënter door gebruik van het zorgprogramma Mediq DiaCare. Dit programma combineert een e-health-platform, een app en educatie.
Patiënten kunnen via de app hun gemeten bloedsuikerwaarden bijhouden en krijgen daardoor inzicht in welke factoren de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. De verzamelde gegevens worden vervolgens doorgestuurd naar de diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis.
Volgens de ontwikkelaar van Mediq DiaCare, draagt het e-healthprogramma niet alleen bij aan betere gezondheidsresultaten, maar ook aan het beheersbaar houden van zorgkosten.
Auteur: Rianne Lachmeijer van DuurzaamBedrijfsleven.nl.
Meer informatie over Health Valley:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!