Afgraven blusvijver met aandacht voor natuur
- 13 mrt., 2015
- Bouw
Landgoed De Utrecht in Esbeek loopt risico bij natuurbrand. Om die reden worden er twee blusvijvers aangelegd. Aan Grondverzet en Transport Donders bv de eer om te graven.
“80.000 kuub zand wordt er opgegraven uit de toekomstige blusvijver de Vogelenzang”, vertelt Arjan Donders, eigenaar van Grondverzet en Transportbedrijf Donders bv. “Dat is waardevol zand. We laten het drogen en hebben een deel op ons erf gezeefd opgeslagen. Dit zand gebruiken we bijvoorbeeld voor de aanleg van straten. Daar is het een ideale ondergrond voor.”
Precies graafwerk
Donders werd benaderd voor de aanleg van één blusvijver. “Dat werden er al snel twee en vervolgens kwam daar de kap en afvoer van bomen bij, de aanleg van poelen en het creëren van een natuurbegraafplaats. Inmiddels zijn de bomen gekapt, in samenwerking met een houthandelaar. En we zijn volop bezig met de eerste blusvijver. We hebben een speciale kraan gehuurd om zes meter diep te kunnen graven. Dat komt heel nauw, want graaf je dieper dan kun je de lokale natuur aantasten. Dan stimuleer je bijvoorbeeld de groei van algen wanneer de zon schijnt.” Donders heeft drie jaar de tijd om het complete project uit te voeren. De start was november 2014.
Natuurbrand
Waarom wordt dit nu gedaan? “Op Landgoed De Utrecht zijn een aantal locaties waar grote hoeveelheden mensen aanwezig kunnen zijn. Het hele gebied bleek risico te lopen op natuurbrand. Om die reden wil de brandweer dat er blusvijvers worden aangelegd. Dit gebeurt met veel aandacht voor het behoud van de natuur. Naast dat de blusvijvers water leveren bij brand, zijn ze ook natuurlijke vijvers in het gebied. Daarom is gekozen voor natuurvriendelijke oevers.”
Blusvijvers
Blusvijver Vogelenzang heeft een oppervlakte van 3ha en krijgt een natuurlijk karakter. Er komen twee taluds waar de brandweer dichtbij het water kan komen. Blusvijver de Kievit wordt naast een bron voor bluswater ook zwemwater voor bezoekers van de nabij gelegen groepsaccommodaties. Deze vijver is 1,5 hectare groot en kent naast een plek waar zwemmers het water in kunnen lopen, ook natuuroevers en een locatie voor de brandweer om gemakkelijk water te verzamelen.
Bijzondere locatie
Donders is blij met de opdracht. “Het is een bijzondere locatie om te werken, al blijft graven natuurlijk graven. Tegelijkertijd is zand kostbaar en zijn we dus altijd blij wanneer we zand kunnen verzamelen. Bovendien is het prettig om aan een meerjarig project te werken waarbij je zelf de planning kunt bepalen. Mooie bijkomstigheid is dat wijzelf ook in Esbeek zijn gevestigd, we zitten dus om de hoek.”
Duurzaam plan
De werkzaamheden zijn vastgesteld in het plan Evenwichtig Samengaan- Duurzaam Instandhoudingsplan Landgoed De Utrecht dat in mei 2011 is gepubliceerd. Dit plan is in samenwerking met diverse betrokkenen gemaakt: eigenaar van het landgoed ASR Verzekeringen, bewoners, pachters van boerderijen, recreatieondernemers, de gemeenten Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden, provincie Noord-Brabant, Waterschap de Dommel, ZLTO, BMF, plaatselijke natuurorganisaties en heemkundekringen.
Auteur: Melinde Bussemaker
Meer informatie over DONDERS B.V., GRONDVERZET EN TRANSPORTBEDRIJF:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!