Afstemming studiekeuze en praktijk door sectorwerkstuk

  • Onderwijs & Training

Het is belangrijk dat leerlingen (in primair en voortgezet onderwijs) zo min mogelijk overlap, breuken of lacunes in het leerproces ervaren. Een doorlopende leerlijn is daarom wenselijk.

Afstemming studiekeuze en praktijk door sectorwerkstuk

In het kader van vlot doorlopende leerlijnen werken eindexamenkandidaten van negen verschillende vmbo-scholen gedurende zeven weken op het Koning Willem I College aan een sectorwerkstuk. Het sectorwerkstuk is een examenonderdeel van leerlingen van leerjaar 4 vmbo-t. Zij moeten daarin laten zien dat ze iets weten over de sector die ze gekozen hebben: Economie, Techniek, Zorg en welzijn of Groen.

Koning Willem I College voert het sectorwerkstuk uit samen met negen vmbo's uit de regio Den Bosch. Leerlingen kiezen een sectorwerkstuk bij de opleiding waar ze interesse in hebben om in door te leren. Ze kunnen daarvoor ook enkele opleidingen van Helicon Opleidingen en een opleiding van de Leijgraaf kiezen.

De studenten komen zeven middagen op het Koning Willem I College om opdrachten of een project dat typisch is voor de sector uit te voeren. Als afsluiting maken de studenten een presentatie waarin ze laten zien wat ze geleerd hebben en wat ze vinden van de opleiding op hun eigen school.

The Competition

Daarna nomineren de scholen hun beste presentaties voor ‘The Competition’, de grote afsluiting van het geheel. Elk winnend schoolteam wordt ‘geadopteerd’, gecoacht en in de presentatie bijgestaan door een gerenommeerd bedrijf. De leerlingen krijgen een masterclass ‘presenteren’ om nog beter beslagen ten ijs te komen bij The Competition. Zij gaan naar het bedrijf dat hen ondersteunt toe, waar ze worden ontvangen door de leidinggevende of directeur. Daar krijgen ze een rondleiding en het verhaal over het bedrijf te horen. De leerlingen houden de presentatie van hun sectorwerkstuk en krijgen van het bedrijf nog extra hints en tips. Dit bedrijf wordt ‘de sponsor’ van die leerlingen.

Tijdens The Competition, komt het bedrijf ook aan het woord en vertelt iets over die leerlingen en geeft ze een aanmoedigingsprijsje, zodat niemand met lege handen naar huis gaat, maar iedereen echt in het zonnetje wordt gezet.

Een vaste groep ondernemers is betrokken bij dit project, maar Koning Willem I College is altijd op zoek naar de juiste aansluiting tussen sectorwerkstuk en bedrijf. Dus als bedrijven zich willen aanmelden dan kan dat, graag zelfs! Hoewel dus elk jaar maar negen bedrijven daadwerkelijk leerlingen op bezoek krijgen.

Deelnemende bedrijven

Bedrijven uit stad en regio zien het belang in van goede vmbo- en mbo-opleidingen en een uitstekende doorstroom. Zij steunen The Competition. De volgende bedrijven verlenen hun medewerking: Albert Heijn, Architectenbureau De Twee Snoeken, Autobedrijf Van den Udenhout, Bloembinderij De Halve Mane, Bouwbedrijf Timmers, De Gruyter Hair, Heineken BV Nederland, Interactive Studios, J. van Esch BV Hoveniers, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Jan Vis Artiesten en Evenementen, Rabobank, Signum Basisscholen, Van Ewijk Advocaten, Elektro W. van Santvoort BV en het Ministerie van Defensie.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Jouke Dijkstra van Koning Willem I College, 06 41 11 10 40.

Meer informatie over VAN SANTVOORT ENOVATIEVE INSTALLATIES:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Meer informatie over Koning Willem I College:

Bekijk het complete profiel

Las-Pers Las-Pers, voor al uw roosters

Las-Pers produceert roosters in staal, roestvaststaal, aluminium en kunststof