KW1C en Technisch Opleidingscentrum Zuid spelen in op toekomst

  • Onderwijs & Training

De infratechniek kampt langdurig met een groot personeelstekort. Maar bij de pakken neerzitten, dat doen ze niet in Kelpen-Oler. In het voorjaar van 2018 kreeg in het Limburgse dorp het Technisch Opleidingscentrum Zuid gestalte.

KW1C en Technisch Opleidingscentrum Zuid spelen in op toekomst

Een vruchtbaar samenwerkingsverband van drie partijen. Koning Willem I College levert de theoriedocenten, Van Geleuken Infra en Hurkmans Groep de praktijkopleiders. De tweede lichting studenten ontving onlangs hun diploma.

Een springplank voor iedereen die zichzelf verder wil bekwamen op het terrein van infratechniek. Dat is het Technisch Opleidingscentrum(TOZ) beslist. "In deze sector ben je vanwege de voortdurende veranderingen eigenlijk nooit klaar voor wat betreft opleiding. De energietransitie houdt de gemoederen flink bezig. Dan heb ik het nog niet gehad over de verplichte aanwijzingen rondom de VIAG, BEI en KIAD", vertelt Jac van Geleuken, initiator van het TOZ én directeur-eigenaar van het nabijgelegen gelijknamige bedrijf. "De activiteiten van het opleidingscentrum sluiten bovendien prima aan op het meerjarige Actieprogramma Leven Lang Ontwikkelen MBO (LLO) van het ministerie", stelt Jacques Doomernik, senior adviseur van KW1C Bureau Bedrijven & Relaties. "In bijna alle gevallen gaat het immers om volwassenen. Flexibiliteit en maatwerk zijn daarbij sleutelwoorden", vult MTS-directeur René van Uden aan.

Roerige tijd

Leraar van het Koning Willem I College Mark van Esch is samen met zijn collega's Jayton Reuvers, Dirk van Rooij en Rob Walraven present om de diploma's uit te reiken. Dat gebeurt in een goed geoutilleerd praktijklokaal, gericht op de midden- en hoogspanning. Pal naast een lokaal met een échte 'zandbak' waar werkzaamheden op het gebied van gas en water nagebootst worden. Geslaagd zijn ditmaal 23 studenten die bij verschillende bedrijven werken, verdeeld over de bbl-opleidingen monteur gas-water-warmtedistributie (niveau 3) en laagspanningsdistributie(niveau 2-3). "Vanwege corona zijn we twee maanden genoodzaakt geweest de lesstof in een digitale leeromgeving aan te bieden. Ondanks de reisafstanden was iedereen blij daarna weer een dag per week fysiek onderwijs te kunnen volgen. Hoe dan ook, chapeau om in deze roerige tijd het felbegeerde papiertje te behalen", concludeert Van Esch.

Deskundigheid

Een van de geslaagden is Danny Berendsen(40) uit Kerkrade. "Bij Van Geleuken werk ik als allround gasfitter-elektromonteur-machinist. Een hele mond vol. Mijn studie laagspanningsmonteur (niveau 2) verliep probleemloos. Ondanks mijn ervaring heb ik in algemene zin genoeg geleerd, wat deels te danken is aan de deskundigheid van de leraren", onderstreept Berendsen. Zijn collega, ploegleider/monteur gas Francois Schokkenbroek (41) uit Hoensbroek, heeft de opleiding gas-water-warmtedistributie met succes afgerond. "Ik ben vooral veel te weten gekomen over allerlei relevante regels en wetten. Tja, dat soort zaken zijn uiteraard óók van belang bij het uitvoeren van je vak", weet Schokkenbroek.

Stap

Milheezenaar Marcel Heesmans (49), fitter-machinist bij Hurkmans Groep, heeft hetzelfde diploma behaald. "Door deze studie ben ik me nog bewuster geworden van bepaalde verantwoordelijkheden op het werk. Dat ik hierover met medestudenten en docenten heb kunnen sparren, heeft me weer een stap verder gebracht."
Eric Brinkhuis, opleidingscoördinator bij de aannemer uit Someren, is eveneens een tevreden man: "Investeren in je eigen personeel is ontzettend belangrijk voor ons bedrijf. De toekomst dient zich vaak eerder aan dan je denkt."

Samenwerking

Wilt u weten wat het Koning Willem I College kan betekenen voor de toekomst van uw bedrijf en medewerkers, neem dan contact op met Jacques Doomernik via de mail, of op dit nummer: 06-204 094 71.

Meer informatie over Koning Willem I College:

Bekijk het complete profiel

Jonkman Opleidingen Jonkman opleidingen

Úw partner in logistieke- en veiligheidsopleidingen!