Avans-studenten scharen zich achter waterkrachtcentrale Dommelstroom

  • Onderwijs & Training

200 huishoudens die vanaf de zomer van 2016 stroom afnemen van de eerste coöperatieve waterkrachtcentrale van Nederland: dat is het doel van Dommelstroom. Topstudenten van Avans Hogeschool maken het project dankzij een vernieuwend onderwijsproject mede mogelijk.

Avans-studenten scharen zich achter waterkrachtcentrale Dommelstroom

Crowdfunding

Coöperatie Dommelstroom heeft de benodigde vergunningen en een groot deel van de financiering voor de bouw al rond. In totaal is een miljoen euro nodig om een waterkrachtcentrale in de Brabantse rivier de Dommel te bouwen. Het laatste deel van de financiering wil de coöperatie binnenhalen via crowdfunding. Van de benodigde 350.000 euro aan crowdfunding is inmiddels al meer dan 250.000 euro binnen. Zo’n 200 geïnteresseerden kochten al een of meer crowdfundingcertificaten van 150 euro. De crowdfunding loopt nog tot 1 maart.

Studenten in de adviesraad

De coöperatie wordt gerund door vrijwilligers en ondersteund door partijen als Gemeente Sint-Michielsgestel en Waterschap De Dommel. Het komende halfjaar worden zij bijgestaan door topstudenten van Avans Hogeschool. Zij vormen de Academische Advies Raad Dommelstroom (AARD). “Met de adviesraad van Avans krijgt Dommelstroom niet alleen de hulp van een aantal goede en gemotiveerde studenten, maar kan Dommelstroom profiteren van alle bij Avans aanwezig kennis en expertise”, vertelt de initiatiefnemer van het project, Bram Taks.

4 studenten International Business and Languages starten met het versterken van de crowdfunding. Naarmate het project vordert en zaken als bouwtoezicht, controleren van berekeningen, voeren van administratie, technische en juridische vragen een rol gaan spelen, springen studenten van andere opleidingen bij.

Onderwijsvernieuwing

In het onderwijskundig vernieuwende project ruilen studenten en leraren van rol. Studenten moeten bedenken wat ze nodig hebben om de real life problemen in het bedrijfsleven op te lossen, terwijl de docenten bijspringen met kennis als de studenten daar om vragen. “Deze pilot geeft ons de kans om verantwoordelijk te zijn voor het slagen van een initiatief”, zegt studente Rosan Diks. De studenten leren multidisciplinair werken, maatschappelijk verantwoord ondernemen en zelfstandig leren.

Excellente studenten krijgen een nog beter beeld van echte bedrijfssituaties, juist omdat ze vanuit hun vakgebied een bijdrage leveren aan multidisciplinaire teams. Samen met studenten van andere studies leveren ze een bijdrage aan een gezamenlijk eindresultaat. “We zijn bij Avans druk in gesprek over thema's als excellentie en multidisciplinariteit en dit project is een prachtig voorbeeld van beide.”, zegt Diederik Zijderveld, lid van het College van Bestuur van Avans. De hogeschool heeft het project omarmd als pilot en kijkt ze projecten als deze breder in het onderwijs kan inzetten. De studenten die hieraan deelnemen, melden zich vrijwillig aan om zo meer uitdaging te zoeken naast hun huidige curriculum. Zo kunnen studenten die extra uitdaging kunnen gebruiken hun talent verder ontwikkelen.

Meer informatie over Avans Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!