Bedrijventerrein Innofase wordt energieneutraal

  • Technologie

Synergiepark InnoFase wil het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland worden. Onder andere Cofely zal hierin een belangrijke rol gaan spelen.

Bedrijventerrein Innofase wordt energieneutraal

Onder de naam IDEM (InnoFase Duurzaam Energie-infrastructuur Model) gaan Cofely (penvoeder), Alliander, AVR, gemeente Duiven en Waterschap Rijn en IJssel de komende maanden onderzoeken hoe een duurzame energie-infrastructuur hieraan kan bijdragen. Het onderzoek naar de haalbaarheid van een lokale energie-infrastructuur gaat in maart van start en wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland.

Afval als grondstof

Op het park bevinden zich uitsluitend energie- en milieugerelateerde bedrijven. Doel is om een gesloten kringloop te ontwikkelen waarbij het afval van het ene bedrijf kan dienen als grondstof voor de ander. Door een onderlinge uitwisseling van elektriciteit, warmte en andersoortige reststromen kunnen bedrijven op InnoFase hun energie- en waterverbruik verduurzamen en waar mogelijk besparen op grondstoffen. De beoogde energie-infrastructuur zorgt voor lagere energie(transport)tarieven. Dit maakt Synergiepark InnoFase aantrekkelijker voor bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe vestigingsplaats. De lagere energietarieven verbeteren ook de concurrentiepositie van de reeds op InnoFase gevestigde bedrijven. Op die manier draagt een duurzame energievoorziening bij aan een beter milieu én aan een versterking van de lokale economie en werkgelegenheid.

Sterke businesscase

Juist die economische aspecten maken de lokale energie-infrastructuur bijzonder kansrijk. Op dit moment maakt restrictieve wetgeving dat een proeftuinstatus noodzakelijk is om te komen tot realisatie. Hiervoor is allereerst een sterke businesscase noodzakelijk. Onderdeel van de business case is zowel het MVO aspect - na implementatie levert de infrastructuur een bijdrage aan het reduceren van de CO? footprint van bedrijven – als de bedrijfseconomische overwegingen: de beschikbaarheid van een eigen energie-infrastructuur maakt het voor bedrijven veel makkelijker om langjarige afspraken te maken over de energieprijs, zeker als de leveringszekerheid groter is dan die van het reguliere net.

Het consortium IDEM verwacht nog voor de zomer de haalbaarheidsstudie te hebben afgerond en daarmee realistische verduurzamingsopties en energiebesparingsmogelijkheden te kunnen schetsen.

Meer informatie over ENGIE SERVICES NEDERLAND:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!