Belgische en Nederlandse partners werken samen aan toekomstvisie voor Bels Lijntje
- 6 mrt., 2018
- Toerisme & Recreatie
Het Bels Lijntje: ooit een spoorlijn, vandaag een populair fietspad tussen Turnhout en Tilburg. Onder leiding van Toerisme Provincie Antwerpen tekenen diverse partners uit België en Nederland samen een ambitieuze toekomstvisie voor het Bels Lijntje uit.
In oktober presenteren ze ideeën voor de verdere inrichting en ontsluiting, met aandacht voor o.a. toerisme, erfgoed, mobiliteit en landschap.
Het Bels Lijntje
In 2017 vierde het Bels Lijntje zijn 150ste verjaardag. Het feestjaar zorgde voor een vernieuwde aandacht en talrijke initiatieven op en langs het fietspad tussen Turnhout en Tilburg: van bredere paden over de reconstructie van twee spoorwegspanten tot lokale festiviteiten. Alle betrokken partners werden het snel eens: een toekomstvisie voor het Bels Lijntje vraagt om een gezamenlijke en geïntegreerde aanpak.
Unieke Belgisch-Nederlandse samenwerking
Daarom zetten de zeven gemeenten langs het traject (Baarle-Hertog, Ravels, Turnhout, Baarle-Nassau, Alphen-Chaam, Goirle en Tilburg), Regionaal Landschap Grote en Kleine Nete en projectleider Toerisme Provincie Antwerpen een nieuwe samenwerking op. Deze partners engageren zich beleidsmatig én financieel. Groendomeinen Kempen, Brabants Landschap, Midpoint House of Leisure en VisitBrabant bevestigden eveneens hun medewerking. Gedeputeerde voor toerisme Jan De Haes: “Uiteraard betrekken we ook de lokale partners, stakeholders en de burgers bij dit project. Het Nederlandse MTD Landschapsarchitecten en het Vlaamse Idea Consult zullen samen de visietekst schrijven. Kortom: een unieke, grensoverschrijdende samenwerking.”
Creatieve, geïntegreerde aanpak
Eerste stap vormt de formulering van een gezamenlijke trajectvisie, rekening houdend met de troeven en het DNA van het gebied. Een geïntegreerde aanpak dringt zich op: het project heeft immers raakpunten met diverse beleidsdomeinen, waaronder mobiliteit, toerisme, cultuur, erfgoed, ecologie en landschapsbeheer. In oktober presenteren de partners een toekomstvisie voor het Bels Lijntje. Die vormt de basis om vervolgens samen de uitvoeringsplannen op te stellen.
Jan De Haes: “We kiezen bewust voor een frisse, creatieve aanpak, mét respect voor de bestaande initiatieven. De komende maanden wil Toerisme Provincie Antwerpen als projectcoördinator de betrokken partners begeleiden om samen een veelbelovende toekomst voor het Bels Lijntje uit te tekenen. Een mooie uitdaging!”
Gemeente Goirle
De gemeente Goirle is één van de gemeenten die langs het traject van het Bels Lijntje ligt en wethouder Theo van der Heijden is intensief betrokken bij het project. "Als gemeente werken we graag samen aan het maken van een gezamenlijke, geïntegreerde toekomstvisie voor dit beroemde fietspad. We zullen met trots onder andere onze Gôolse Geheimen hierin naar voren brengen."
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!