Bodemverontreiniging: wees er op tijd bij
- 17 mrt., 2014
- Industrie
Bij een bodemverontreiniging komt veel kijken, het is een echt vak apart. Vaak schrikt dit bedrijven af. Bang voor het woud aan regels en eisen. Maar tijdig ingrijpen voorkomt een hoop gedoe achteraf.
Calamiteitenexpert
“Calamiteiten gaan maar door hè”, verklaart Christian de Jong van ADJ Milieutechniek. Het is een drukte van belang in het bedrijf. Een gekkenhuis in mijn ogen. Niet voor De Jong, die fungeert als een ware duizendpoot. Mensen lopen zijn kantoor in en uit. Als calamiteitenexpert staat ADJ Milieutechniek nooit stil.
Bodemsanering
Bodemsanering vormt hier een belangrijk aandeel van. Ook daarbij komen vaak (vloeistof-)calamiteiten voor die de bodem indringen. “En dan is het noodzaak om direct te acteren en eventueel binnen 24 uur te beredderen, om de grootste vervuiling in kaart te brengen en per direct te verwijderen. De bereddering mag niet zomaar door iedereen gedaan worden, tijdens deze bereddering moet het wel volgens de certificerings- en ARBO en conform de CROW publicatie 132 “Werken in of met verontreinigde grond en verontreinigd (grond)water” en worden begeleid door een Deskundig Leidinggevende Projecten (DLP) en beoordeeld door een externe Hoger Veiligheidsdeskundige (HVK). Te denken valt aan veiligheids- en gezondheidsaspecten o.a. medisch gekeurde grondwerkers die voldoen aan VCA VOL en BHV certificatie. Daarnaast moet ook het graaf- en grondmaterieel voldoen aan de CROW publicatie 132.
Indien een aanvullende reguliere sanering na 24 uur van toepassing is heb je al je voorstudie en kan je binnen zeer korte tijd in overleg met bevoegd gezag verder saneren. Daarbij worden er vooraf eerst monsters genomen en wordt de sanering aangemeld onder het BRL 7000 procescertificaat. Dat moet allemaal via officiële kanalen”, weet De Jong.
Bodemonderzoek
Het is duidelijk, bij een goede bodemsanering komt een hoop kijken. “Om hoeveel vervuiling gaat het, welke type vervuiling is het, welke ondergrond? Vaak wordt eerst het zicht schoongemaakt en volgt daarna de schoongrondverklaring. Dat de vervuiling weg is wil namelijk nog niet zeggen dat de grond schoon is. Een onderzoek is daarbij eerst voor nodig. Zo is een olieverontreiniging beter te zien dan sommige andere stoffen. En dan zal er een gecertificeerd milieukundig onderzoeksbureau aan te pas moeten komen.”
Vervuiling en verzekering
Vaak kan een spill (vervuiling) verhaald worden op de dader. Alleen weten veel bedrijven dit niet. Er wordt dan wel eerst een historisch alsmede verkennend bodemonderzoek gedaan om te kijken of het geen oude vervuiling betreft. Bedrijven zijn vaak onzeker als het om bodemsanering gaan. Ze zijn bang voor de aanvullende eisen of denken er juist te makkelijk over. “Je kunt juist beter vroegtijdig actie ondernemen in plaats van later met de gebakken peren zitten.”
Totaaloplossing voor de juiste bodemsanering
ADJ Milieutechniek denkt graag met u mee en biedt u totaaloplossingen op het gebied van bodemsanering. Ze begeleidt u vanaf het onderzoek tot aan de uitvoering. Kenmerkend zijn haar duidelijke communicatielijnen en waterdichte projectbeheersing. De bodemsaneringwerkzaamheden worden gedaan onder toezicht van een DLP’er (Deskundig Leidinggevende Projecten) en een milieukundig begeleider.
Bodemsaneringdiensten
ADJ Milieutechniek is actief op de volgende gebieden:
- Conventionele saneringen (ontgraven)
- Grondwatersanering (pump and treat methode)
- Saneren en afvoeren van boven – en ondergrondse brandstoftanks
- Saneren en afvoeren van met olie verontreinigde grond
- Analyseren en bemonsteren van grond- en afvalwatermonsters conform AS300
Iedere bodemsanering gebeurt volledig conform de belangrijke certificaten SIKB BRL 6000 en SIKB BRL 7000. Dit zijn procescertificaten voor de milieukundige begeleiding, uitvoering en evaluatie van de bodemsanering.
Meer informatie over ADJ MILIEUTECHNIEK:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel