Brainportschool voor kennis én vaardigheden
- 2 okt., 2014
- Onderwijs & Training
Drie middelbare scholen in Brainport Regio Eindhoven starten een vernieuwende vorm van onderwijs: de Brainportschool. Door nauwer samen te werken met bedrijven en organisaties, zullen de lessen beter aansluiten op dagelijkse realiteit buiten de school.
De Brainportschool is een gezamenlijk initiatief van het Jan van Brabant College in Helmond, het Strabrecht College in Geldrop en het Heerbeeck College in Best. De drie directeuren van deze middelbare scholen presenteerden maandagavond 29 september hun plannen op Fontys Hogescholen, locatie Rachelsmolen. Zij zien de Brainportschool als een soort ‘officiële bevestiging’ van de werkwijze die enige jaren geleden is ingevoerd en steeds verder verfijnd.
Het komt erop neer dat leerlingen zich meer gaan toeleggen op onderzoeken, ondernemen en ontwerpen. Ze doen dat niet alleen in de klas door profielwerkstukken te schrijven in opdracht van bedrijven. Maar ook door stage te lopen bij bedrijven in de Brainportregio en workshops of seminars te volgen. Het bedrijfsleven wordt op zijn beurt betrokken bij het opstellen van het curriculum.
Transfer-office
Zo biedt het Heerbeeck College, in samenwerking met de Rabobank het project ‘Ondernemen’ aan, is er een science-programma voor het gymnasium en zijn er bèta-challenges voor VMBO-t. Ook is een ‘transfer-office’ opgericht dat zich voortdurend inzet voor een optimale verbinding tussen school en bedrijfsleven. Directeur Josette Linssen: “In het curriculum is aandacht nodig voor ‘21st century skills’. Er gebeurt nu al een heleboel in het onderwijs en er zijn veel mooie landelijke programma’s. Maar de vertaling naar de klas, het totaalplaatje, ontbreekt. Daarom zijn we zelf aan de slag gegaan en hebben een verbinding gelegd tussen de lessen van onze docenten. Zo krijgt het vleugels.”
Uitgedaagd
Haar school is dit schooljaar gestart met het ‘Heerbeeck International College’ voor havo en vwo, met lessen deels in het Engels. Om het project van de grond te tillen, moesten minimaal vijftien leerlingen zich inschrijven. Het werden er 154. “Het toont aan dat leerlingen en hun ouders op zoek zijn naar een andere invulling van het onderwijs. Dat ze uitgedaagd willen worden over de grenzen van de vakken heen. Dat het niet alleen draait om kennis, maar evengoed om vaardigheden”, aldus Linssen.
Ecosysteem
De drie scholen werken bij de ontwikkeling van de Brainportschool nauw samen en nemen onderwijsmethodes van elkaar over. Met de steun van ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development krijgt de Brainportschool nu een wat meer officiële lading. Er komt een toezichthouder die checkt of deelnemende scholen volgens de uitgangspunten werken. Linssen rekent erop dat andere scholen uit het voortgezet onderwijs in de Brainport regio zullen aansluiten en hun onderwijsmethodes gaan delen. “Wij zijn als school mede verantwoordelijk voor het ecosysteem waarin we leven. We moeten bieden wat de regio nodig heeft. Dat betekent niet alleen meer technici, maar evenzeer goed opgeleide mensen in kunst, cultuur, design en ondernemerschap.”
Bekijk hier de uitzending van RTL Toekomstmakers over de Brainportschool.
Meer informatie over Brainport Eindhoven:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!