Bundelen van technische krachten

  • Onderwijs & Training

Hoe kunnen we studenten stimuleren en motiveren om voor een specifiek vakgebied zoals de techniek te kiezen? En hoe zorgen wij dat deze studenten vervolgens voor ons bedrijf kiezen? Dat vroeg Harry Brouwer, algemeen directeur van EMRI, zich af.

Bundelen van technische krachten

Hij besloot de handen ineen te slaan met ROC A12 en Knooppunt Techniek om een antwoord te vinden op deze complexe vraag.

Bundelen van technische krachten

Hoe kunnen we studenten stimuleren en motiveren om voor een specifiek vakgebied zoals de techniek te kiezen? En hoe zorgen wij dat deze studenten vervolgens voor ons bedrijf kiezen? Dat vroeg Harry Brouwer, algemeen directeur van EMRI, zich af. Hij besloot de handen ineen te slaan met ROC A12 en Knooppunt Techniek om een antwoord te vinden op deze complexe vraag.

Techniek in de regio

EMRI is een internationaal toonaangevend bedrijf in reparatie, service en onderhoud van generatoren in de scheepvaart, offshore, windturbines, treinen en noodstroominstallaties, voor klanten als Siemens en Caterpillar. Als grote onbekende speler won EMRI de prijs voor beste grootzakelijke onderneming van het jaar 2018 in Ede. Vooraf én tijdens de uitreiking dacht Harry na over hun bestaansrecht en waar zij dit aan te danken hebben. Hij kwam uit bij de onderwijsinstellingen in de regio. De sleutel naar het succes bleek te liggen bij de studenten. En omdat je samen sterker staat, heeft EMRI de samenwerking met ROC A12 en Knooppunt Techniek gezocht.

Beeldvorming van studenten

Niet zonder reden werd gekozen voor Knooppunt Techniek als samenwerkingspartner. Dit is dé plek waar onderwijs, ondernemers en overheid elkaar ontmoeten. Joop Hazeleger van Knooppunt Techniek zag direct kansen in een samenwerking met EMRI. “De vraag was al lange tijd: wie gaat er in de regio actief aan de slag om de tekorten aan studenten op te lossen? Wij hebben de handschoen opgepakt.” Knooppunt Techniek wil bedrijven en onderwijs met elkaar verbinden en ziet het veranderen van het beeld van techniek en technologie als startpunt daarvan. Joop: “Daar zijn we druk mee bezig en dat begint al met scholieren in het voortgezet onderwijs. De scholieren mogen bij verschillende bedrijven een kijkje nemen en kunnen aan de slag met levensechte opdrachten uit het regionale bedrijfsleven.” Op deze manier leren jongeren al snel of techniek iets voor hen is.

Innovaties in de TechHub

Wanneer middelbare scholieren in het laatste jaar een vervolgopleiding moeten kiezen, komt Technova College in beeld. Het college, dat verbonden is met een regionaal netwerk van bedrijfsleven, overheid en innovatieplatforms, is onderdeel van het ROC A12. Jan Nibbelink, docent mechatronica aan het Technova College, vertelt: “De ontwikkelingen in de techniek gaan hard. Voor een school is dat soms niet bij te houden en daarom hebben we het bedrijfsleven nodig.” Bij het Technova College ligt de focus op techniek en technologie. “In de TechHub, onze ontmoetingsplek, delen bedrijven uit de regio innovaties met studenten, docenten, consumenten en onderzoekers. Vooral voor bedrijven en onderwijsinstellingen die te maken hebben met techniek en technologie, is dit echt de toekomst”, aldus Jan.

Elkaar vinden

Dankzij de publiek-private samenwerking lopen veel studenten van het Technova College stage bij EMRI. Harry vertelt enthousiast: “Als bedrijf moet je het onderwijs ook opzoeken. Wij zijn constant op zoek naar nieuwe stagiaires. Dat wordt steeds moeilijker. Er is ook bij andere bedrijven veel vraag naar goede en gemotiveerde stagiaires. Zeker in de techniekbranche is het tegenwoordig lastig om goede stagiaires te vinden.” Techniek is een heel dynamische en snel veranderende wereld. “En daarom moeten ook veel meer mensen voor de techniek kiezen. Het is echt een prachtig beroep”, aldus Harry. 

Buitenlandse stages

Het ouderwetse beeld dat mensen hebben van de techniek, klopt allang niet meer. Jan verklaart: “Onze studenten zitten over de hele wereld. Het is een ontzettend internationaal beroep en dat weten maar heel weinig mensen.” Een goed voorbeeld hiervan is een stagiair in Nieuw-Zeeland, vertelt Jan: “Laatst heb ik met hem een skypegesprek gevoerd. Op deze manier kunnen we heel eenvoudig begeleiding op afstand bieden. Geweldig toch?” Dit was niet mogelijk geweest zonder de samenwerking tussen de verschillende partners.

TechHub in het Technova College

TechHub staat als het ware symbool voor de samenwerking van de partners. Deze samenwerking is cruciaal en op deze plek komt het bedrijfsleven, de overheid én het onderwijs samen. Joop: “Het is heel belangrijk dat het onderwijs aansluit op wat het bedrijfsleven nodig heeft. Andersom heeft het bedrijfsleven goed opgeleide technische mensen nodig.” Harry, Jan en Joop zijn alle drie zeer enthousiast en zien deze samenwerking als een unieke kans om elkaar sterker te maken en de krachten te bundelen. “Eigenlijk kunnen we simpelweg niet zonder elkaar”, aldus Joop.

Meer informatie over ROC A12:

Bekijk het complete profiel

Tijssen-cs Tijssen CS | Accountants & Adviseurs

Meerwaarde door samenspel