Cambio circulair: medewerkers maken afval waardevol
- 22 jan., 2018
- Innovatie & MVO
In de Techniekfabriek komt de kracht van Cambio samen. Niet alleen doen mensen hier werkervaring op en ontwikkelen zij hun talenten. Ook worden er van afval duurzame producten gemaakt. Projectleider Marcel Ellen, relatiebeheerder Jan-Willem ten Wode en programmamanager Benjamin Beerthuis vertellen erover.
Medewerkers die een traject volgen bij de Techniekfabriek maken onder andere tegels van petflessen en fietssloten van oud strotouw. Oude banners worden in stukken geknipt en omgebouwd tot tassen. En ook van koffiedik, dat bij circa dertig bedrijven in Deventer wordt opgehaald, wordt er van alles gemaakt zoals bloempotten, koffiekopjes en mest.
Circulaire producten
De Techniekfabriek ontwikkelt steeds meer nieuwe circulaire producten en tevens kunnen er steeds meer mensen die dat nodig hebben terecht om arbeidsritme op te kunnen doen. Jan-Willem ten Wolde brengt als relatiebeheerder vraag en aanbod bij elkaar en haakt tal van partners aan. Hij is de smeerolie tussen de Techniekfabriek, de wijken en de opdrachtgevers zoals gemeenten en netwerkpartners.
“We betrekken er de samenleving volop bij”, onderstreept ten Wolde. Zo ziet hij bijvoorbeeld kansen voor de Speelgoedbank die ook in de Techniekfabriek gevestigd zit. “Misschien kunnen leerlingen met 3D-printers speelgoed repareren? Dan haken we het onderwijs ook aan.”
Elkaar uitdagen
Denkers, ontwikkelaas, ontwerpers, makers, helpers, doeners: iedereen vindt elkaar in de Techniekfabriek. Startende ondernemers zoals de innovatieve werkplaats Smart Lab en de oesterzwammenkwekerij Brans worden ondersteund.
De Weggeefwinkel en Kledingbank Second Chance trekken net als de Speelgoedbank dagelijks bezoekers en studenten van Aventus doen leerwerkervaring op. “Iedereen respecteert elkaar en elkaars kwaliteiten en kan elkaar uitdagen”, merkt Marcel. Hij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Techniekfabriek.
Hippe fietsen & bezem
In de fietsenwerkplaats maken medewerkers nieuwe fietsen van oude fietsonderdelen, naar wens van de (nieuwe) eigenaar: de Recycle. Ook worden oude fietsen opgeknapt en ‘verhipt’. Met topontwerper Dick van Hoff en Social Label ontwierp Cambio al eerder VEEG – een designbezem.
Werken aan bewustwording
“Wij zijn sinds 2013 onderdeel van Circulus-Berkel”, vertelt Benjamin Beerthuis. Met onze producten dragen wij bij aan de overgang naar een circulaire economie, maar we werken ook volop aan bewustwording bij bewoners in de wijken: we willen de samenleving erbij betrekken.”
“Gooi je afval weg, dan gooi je ook geld weg”, vult Marcel aan. “Wij halen hier dat afval uit de anonimiteit en laten zien dat je zelfs van koffiedik nog iets kunt Maken”. Samen met medewerkers en tal van netwerkpartners –“bij elke droom zoeken we de juiste partner” - ontwikkelt de Techniekfabriek steeds meer nieuwe producten van hergebruikte grondstoffen.
Talent ontdekken
“Wat is jouw talent? Wat kun jij en wat wil jij?”, daar begint Marcel Ellen eerst maar eens mee als startvragen, als er een nieuwe ‘trajectmedewerker’ start die een duwtje nodig heeft richting arbeidsmarkt. “Wij hebben te maken met echte doeners en die zijn juist enorm helpend om te komen tot nieuwe dingen en kunnen vaak veel.”
Een groep mensen vindt lastig aansluiting vindt bij bestaande ‘systemen’ zoals het onderwijs of het bedrijfsleven. Maar eenmaal aan de slag in een meer beschermde, creatieve omgeving, dan komt hun talent wél naar voren. Juist de mix tussen alle verschillende mensen zorgt voor innovaties die de circulaire economie verder helpen. Wat dat betreft ziet de Techniekfabriek zeker een rol voor zichzelf weggelegd in de Cleantech Regio. Zet ons maar in! We werken graag samen en we kunnen waarschijnlijk veel van elkaar leren”, klinkt de uitnodiging van Benjamin.
“We zijn op zoek naar bedrijven met afval waarvan wij nieuwe, duurzame producten kunnen maken en die deze producten weer van ons afnemen”, nodigt Marcel uit. “Zo kunnen zij maatschappelijk verantwoord ondernemen en bijdragen aan de ontwikkeling van de Techniekfabriek.”
De Techniekfabriek is onderdeel van Circulus-Berkel en is ontstaan bij Cambio in Deventer. De Techniekfabriek zet zich in voor de buurteconomie en activeert mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het vinden van een baan of dagbesteding. Circulus-Berkel heeft oog voor milieu, duurzaamheid en circulair werken en werkt samen met de Cleantech Regio. |
Meer informatie over Cleantech Regio:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!