Certificatietraject opleiding Energie Productie Techniek (EPT)

  • Onderwijs & Training

De bedrijfsopleiding operationeel technicus Energie Productie Techniek (EPT) van Martech Bedrijfsopleidingen doorloopt een certificatietraject. Doel is om deze energie opleiding voor medewerkers bij afvalverwerkende bedrijven in te schalen in het Nederlands Kwalificatieraamwerk (NLQF).

Certificatietraject opleiding Energie Productie Techniek (EPT)

Ad de Koster, directeur-opleider bij Martech Bedrijfsopleidingen, vertelt over het verloop en het belang van dit certificatietraject.

Stoom en verbrandingstechnieken

De bedrijfsopleiding EPT bestaat uit zes modules, die werknemers in overleg met hun werkgever, in eigen tempo kunnen volgen. Stoomketels en stoomturbines zijn vaste onderdelen binnen de opleiding. Ad de Koster: “Voorheen werd een aantal van deze vakken gegeven binnen het reguliere zeevaartonderwijs. Maar met het verdwijnen van de stoomschepen, verdwenen ook de vakken uit het reguliere onderwijsprogramma. Nog altijd wordt binnen het reguliere beroepsonderwijs te weinig aandacht besteed aan verbrandingstechnieken en de toepasbaarheid van stoom. Echter, stoomketels en stoomturbines zijn bij bedrijven hot. Ze zijn dé manier om duurzaam om te gaan met energie. Met ons opleidingsprogramma spelen we daar op in. Onze opleiding staat al jaren goed aangeschreven in de branche maar is nog niet officieel erkend. Met het doorlopen van het certificatietraject willen we dit wél bereiken.”

Transparant kwalificatieniveau

De inschaling van de energie opleiding binnen het NLQF werkt als een keurmerk. De Koster vindt het vooral voor de deelnemers aan de opleiding van belang dat het NLQF de opleiding Energie Productie Techniek inschaalt. “Zo ontstaat meer duidelijkheid over het opleidingsniveau, wat onder andere nuttig is als deelnemers na deze opleiding verder willen studeren of elders gaan solliciteren.”

Samenwerking met afvalwerkingsbranche

Martech Bedrijfsopleidingen heeft de eerste fase van het certificatieproces goed doorlopen. De validiteitstest is eind 2015 goedgekeurd, wat inhoudt dat Martech als instituut als voldoende deskundig wordt gezien. Om ook de tweede fase met succes te doorlopen, schreef Martech samen met de branche afvalverbrandingsinstallaties, een competentiematrix. Hierin staat helder geformuleerd wat deelnemers aan EPT moeten kunnen en kennen, én hoe de leerstof is geborgd. Ad de Koster: “Die nog nauwere samenwerking met de afvalverwerkingsbranche heeft de opleiding verder verbeterd.”

Martech ABC

Juist omdat de competentiematrix in samenwerking met de branche tot stand is gekomen, heeft Ad de Koster vertrouwen in de goede afloop: het behalen van het certificaat. Naar verwachting zal de opleiding ingeschaald worden op niveau 5, precies tussen mbo (niveau 4) en hbo (niveau 6) in. “Met die duidelijkheid zijn onze cursisten gebaat, net als de branche. Daarom vind ik het de tijd en moeite die het kost om de certificatie voor elkaar te krijgen, dubbel en dwars waard. Bovendien houd ik van vernieuwende trajecten. Ik ben altijd op zoek naar verbetering. Dat is tevens de kern van Martech ABC: advies, bedrijfshandboeken en cursussen.”

Auteur: Hennie van de Kar-Vervooren

Meer informatie over MARTECH BEDRIJFSOPLEIDINGEN:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!