home » projecten » Bouw »

Compositie5 werkt mee aan nieuw dorpshart Galder

  • Bouw

Samen met de inwoners heeft Compositie5 een plan opgesteld om de ruimte in het dorpshart van Galder op de meest wenselijke manier in te vullen.

Compositie5 werkt mee aan nieuw dorpshart Galder
Naam project: Visie Oude Dorpshart Galder
Naam opdrachtgever(s): Gemeente Alphen-Chaam
Plaats: Galder
Periode: voorjaar 2013

Wat was de aanleiding voor het opstarten van het project?

Op korte termijn wordt in Galder een multifunctionele accommodatie gerealiseerd. In dit complex zal onder meer de Mattheusschool onderdak gaan vinden. De locatie van het huidige schoolgebouw in het Oude Dorpshart komt daardoor vrij voor herontwikkeling. Samen met de inwoners van Galder is onderzocht wat de meest wenselijke invulling van deze locatie is.

Hoe is de samenwerking tussen Compositie5 en de gemeente Alphen-Chaam tot stand gekomen?

Naar aanleiding van het bij de ingediende offerte behorende Plan van Aanpak is door de gemeente Alphen-Chaam de keuze voor het stedenbouwkundig bureau op Compositie 5 stedenbouw bv gevallen. Kenmerkend bij ons Plan van Aanpak was de specifieke vorm van samenwerking met de inwoners van Galder, die zelf met schaallat, schetsrol en viltstift aan het werk zijn gegaan.

Kunt u een omschrijving geven van het project?

De locatie Mattheusschool en omgeving bevindt zich midden in de kern van Galder. De plek vormt historisch gezien het Oude Dorpshart. In het IDOP Galder-Strijbeek is een beeld geschetst over de mogelijke ontwikkeling van het Oude Dorpshart. Nu de school definitief zal verdwijnen uit het Oude Dorpshart kan een meer concrete invulling aan het geschetste beeld worden gegeven. Gedacht kan worden aan bijzondere functies of bijvoorbeeld enkele woningen.

Wat is jullie grootste kracht en hoe hebben jullie dit in het project tot uiting kunnen brengen?

In de meest abstracte zin zou je kunnen zeggen dat stedenbouw de ruimtelijke neerslag van de maatschappij is. Om de (Galderse) maatschappij goed te leren kennen en zoveel mogelijk informatie en kennis hierover naar boven te halen is een Ateliergroep, bestaande uit een zevental inwoners uit Galder, samengesteld. Door een open sfeer te creëren, waarbij eenieders opvattingen en meningen werden gerespecteerd en gewaardeerd, konden alle mogelijke ideeën en wensen op tafel komen. Uiteindelijk is op deze wijze, met daarbij vanzelfsprekend ook de inbreng van onze stedenbouwkundige vakkennis, het meest optimale plan voor het Oude Dorpshart in Galder geschetst.

Welke activiteiten hebben jullie bij het project verricht?

De aanvang voor de visievorming op het Oude Dorpshart hadDorsphart Galder Compositie5 plaats op 3 december 2012 toen tijdens een algemene informatieavond aan belangstellenden is gevraagd deel te nemen aan de Ateliergroep. Tijdens deze avond, met een opkomst van circa 60 inwoners uit Galder is onder de aanwezigen gepolst wat hun opvatting over de mogelijke invulling van het Oude Dorpshart was. Hiertoe was een grote afbeelding gemaakt met sfeerbeelden uiteenlopend van sec een woonmilieu tot aan een zeer levendig dorpshart met een grote diversiteit aan functies. Met rode en groene stickers konden af- en voorkeur kenbaar worden gemaakt. In onderstaande afbeelding is het resultaat van deze exercitie weergegeven. Opvallend is dat niet alleen de twee uitersten, maar ook de gulden middenweg niet als voorkeur werden gekozen: De beide keuzemogelijkheden tussen de uitersten en het midden kwamen als voorkeur naar voren. Duidelijk was in ieder geval dat over het wensbeeld uit het IDOP genuanceerd werd gedacht.

Ateliergroep
Vanaf 17 december heeft de Ateliergroep tijdens driewekelijkse bijeenkomsten gewerkt aan de visievorming en de concrete planinvulling van het Oude Dorpshart in Galder. Naast referentie- en sfeerbeelden kwamen bij de te tweede bijeenkomst ook met name gewenste functies en woonvormen voor de locatie in beeld. Voor wat betreft de gewenste sfeer  en bouwmassa's voor de ontwikkeling van de locatie lagen de meningen dicht bij elkaar: niet te historiserend en qua maat en schaal passend bij de omgeving. Functioneel werd nog zeer uiteenlopend gedacht: een buurtwinkel, een restaurant, grondgebonden seniorenwoningen, een woonvorm met kleine wooneenheden én een gemeenschappelijke ruimte, eengezinsrijenwoningen, een atelierruimte,

Tijdens de derde sessie is door de leden van de Ateliergroep een groot aantal verschillende modellen geschetst. Met het vervaardigen van deze modellen werd in ruimtelijke zin inzichtelijk gemaakt wat programmatisch op de locatie mogelijk was. Daarbij is gelijktijdig gezocht naar een planoptimalisatie, zodat een financiële doorrekening, die inzicht gaf in de financiële haalbaarheid van het model, gemaakt kon worden.

Deze modellen zijn vervolgens eenduidig uitgewerkt in verkavelingsschetsen en maquettevorm, zodat naast de financiële en functionele aspecten ook de ruimtelijke impact van het model op de locatie kan worden beoordeeld.
Aan de hand van deze studie is tijdens de vierde bijeenkomst van de Ateliergroep een strategie voor de ontwikkeling van het plangebied gekozen.

In welke fase is het project op dit moment?

Momenteel wordt onderzocht of het model zoals geschetst in de voorkeursstrategie realiteit kan worden. Dit houdt onder andere in dat wordt gezocht naar exploitatiemogelijkheden voor de buurtwinkel, die mogelijk in de oude Mattheusschool een plek zal krijgen. Op het moment dat hierover meer duidelijkheid bestaat, kan de buitenruimte van het plangebied nader ontworpen worden.

Meer informatie over COMPOSITIE 5 STEDENBOUW B.V.:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!