Coppens implementeert Production Insight van KSE
- 7 sep., 2015
- Technologie
Klantorders moeten op tijd worden geleverd. Vaak lukt dat, maar niet altijd kan er goed worden voorspeld hoe laat de order klaar is en kan worden geleverd. Bij Coppens Diervoeding in Helmond is dat sinds kort geen probleem meer.
Wanneer een klantorder binnenkomt, is het mogelijk om tot op de minuut nauwkeurig te voorspellen wanneer de order gereed is. En dat komt de efficiëntie ten goede.
Wanneer een klant bij Coppens Diervoeding voer bestelt, wordt zijn order in de transportplanning ingepland. Maar hoe laat het product precies bij de klant wordt geleverd, was tot voor kort niet goed te voorspellen. Terwijl de afnemer graag wil weten hoe laat hij de bulkwagen op zijn erf kan verwachten. Door de groei die Coppens doormaakt, werd de behoefte aan inzicht in de planning steeds groter. Zij zijn een van de eerste bedrijven waar KSE de nieuwe modulen Production Insight van Promas ST heeft geïmplementeerd.
Inzicht
Met Production Insight is precies te voorspellen hoe laat de klantorder gereed is. “We hadden tot voor kort geen koppeling tussen de logistieke en productieplanning”, legt bedrijfsleider Bob Pritchard de oude situatie uit. “Er werd veel gebeld tussen de twee afdelingen. En als er een spoedorder tussendoor kwam, was er weinig inzicht in welke consequenties dat had voor de rest van de planning. De planning zat in de hoofden van de planners, maar niet in een systeem. Met de nieuwe module zien we direct welke consequenties zo’n spoedorder heeft voor de rest van de productie. Spoedorders zorgen nu voor veel minder onrust. Daarnaast is er meer overzicht in wat er op de productielijnen gepland staat en waar de gaten vallen. In die gaten kan de productie voor de voorraad worden gepland. Dat maakt onze productie een stuk efficiënter. Tussen een goede en een slechte planning kan 20 procent efficiëntieverschil zitten. Met Production Insight wordt dit verschil aanzienlijk verkleind.”
Groei
Zo helpt de module Coppens Diervoeding om groei te realiseren. Doordat er steeds meer bestellingen binnenkomen en Coppens meer batches per uur draait, werd de behoefte aan inzicht in de planning groter. Vorig jaar groeide het bedrijf met 15 procent. Een deel van de productie moest worden uitbesteed. Door een vierde perslijn te installeren, de maal/menglijn te upgraden met onder meer een nieuwe hamermolen en extra walsenstoel, en de Production Insight-module, moet de productie omhoog van 35 naar 50 ton per uur, zodat er meer in eigen huis kan worden geproduceerd. Per jaar wil Coppens Diervoeding een productie realiseren van 350.000 ton per jaar.
Ervaringen planner
Planner Sjef Lemmens is blij met de module. Wat hij ervan merkt? “Er wordt veel minder tussen de productie en logistiek gebeld, ik werk met veel minder schermen, heb meer overzicht en draai minder overuren. Klantorders kan ik eenvoudig in de planning van de maal/menglijn slepen. Door de interface van het programma is grafisch zichtbaar hoe ver de productie van een bepaalde order is, welk deel al op voorraad is en welk deel nog geproduceerd moet worden, hoe laat de order klaar is en of de transportplanning overeen komt met de productieplanning.” En niet onbelangrijk: het aantal muisklikken is fors verminderd. Waren er eerst 21 muisklikken nodig om te komen van een klantorder naar een volledige productieorder, nu zijn dat er nog maar drie.
Verder ontwikkelen
Het terugbrengen van het aantal muisklikken, was een wens van Coppens die in de module is verwerkt. “We hebben de module samen met klanten ontwikkeld”, geeft Erik Tenbült van KSE aan. “Tijdens de ontwikkelingen bekijken we samen met onze klanten wat er anders en beter kan. Op de bètaversie konden klanten hun feedback geven. We willen in de toekomst op deze manier blijven werken. Door samen te werken, sluiten onze producten beter aan bij de klantwens en worden ze meer gedragen door de klanten.”
Het programma staat nog een aantal ontwikkelingen te wachten. Zo moet de module bij KSE straks inzicht geven in de eindcellen waarin het gereed product terechtkomt. Dit is van belang, omdat Coppens werkt met twee laadstraten. Met het inzicht in de eindcellen, kan de planner ervoor zorgen dat een order in één laadstraat kan worden geladen en weet de bulkoperator wanneer de contraset kan worden beladen.
“In de module is te zien welke producten bij elkaar horen, zodat ze op één laadstraat kunnen worden gepland. Daarnaast wordt de interface nog geoptimaliseerd, zodat de voorraden nog beter inzichtelijk worden en wil KSE stops voor onderhoud inplanbaar maken, zodat daar ook rekening mee kan worden gehouden in de planning”, vertelt Tenbült. Zo blijven KSE en Coppens stappen vooruit maken. Eind dit jaar hoopt Coppens de volgende stap te maken. Dan moet de vierde perslijn in bedrijf zijn en kan de productie omhoog. Op een overzichtelijke en inzichtelijke manier.
Meer informatie over KSE PROCESS TECHNOLOGY B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!