DB Schenker zet samenwerking met onderwijs nog meer kracht bij met docentschap
- 12 jun., 2018
- Onderwijs & Training
Voor DB Schenker is samenwerken met onderwijsinstellingen eerder regel dan uitzondering. Het zijn met name de hbo-opleidingen waarmee het bedrijf intensief contact onderhoudt. Behalve de samenwerkingen met andere opleidingen kent DB Schenker ook een intern opleidingsprogramma.
Foto: Agnes Fijnaut - Luijcks, HR Talent Acquisition Advisor bij DB Schenker
Vanaf april is het in logistiek gespecialiseerde bedrijf opnieuw leerlingen aan het werven voor zijn intern werken en leren traject. “Dit traject is een tweejarige opleiding die we vanuit DB Schenker aanbieden”, vertelt Agnes Fijnaut – Luijcks, HR Talent Acquisition Advisor. “Wie zich aanmeldt voor dit traject, wordt opgeleid tot expediteur. In september gaan we voor de zesde keer van start met een nieuwe klas, die bestaat uit zo’n 25 leerlingen.”
Werving van nieuwe mensen
De leerlingen draaien straks iedere twee maanden mee op een andere afdeling en gaan één dag per week naar school. Na twee jaar zit de opleiding erop. Een specifieke vooropleiding is niet nodig, wel dienen kandidaten minstens 18 jaar oud te zijn. Veel van de kandidaten hebben net een mbo-opleiding afgerond en willen alsnog een switch maken of zich verder verdiepen, anderen komen van de havo. De werving voor het werken en leren traject loopt tot 1 juli.
Werknemers DB Schenker gaan lesgeven op de HAN
Voor zijn huidige werknemers kent het bedrijf een Young Schenker-programma: vanuit dit programma starten komend schooljaar drie werknemers met een tak van sport die nog helemaal nieuw voor ze is: ze gaan lesgeven aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in het vak Global Traffic Management. Gedurende zes weken onderwijzen ze deeltijdstudenten. De lessen, die zijn samengesteld in samenwerking met een leraar van de HAN, starten in september.
Fijnaut - Luijcks: “De lesstof is geënt op de praktijk van DB Schenker. Onze medewerkers zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het schrijven van het vak.” Het vak, dat ook als minor kan worden ingezet, snijdt alle modaliteiten aan op het vlak van global traffic management. Daarin worden alle mogelijkheden op het gebied van vervoer via land, lucht, zee en spoor onderzocht. De studenten vragen zich tijdens de praktijkopdracht bijvoorbeeld af welke maatregelen het meest efficiënt zijn bij een vracht naar China. Daarin worden diverse factoren meegenomen: wat kost het, wat zijn de haken en ogen, wat vraagt de douane van je? “Medewerkers van DB Schenker behandelen ook een case, die laat zien waar we vanuit ons bedrijf zelf mee te maken hebben gehad.”
De leden van het Young Schenker-programma die het vak om beurten gaan verzorgen op de HAN, zijn onder de dertig jaar en minimaal twaalf maanden in dienst. “Het programma is een goede manier voor mensen om zich verder te verdiepen in het bedrijf en collega’s beter te leren kennen. Een hele geschikte manier om iets extra’s te doen naast het werk.”
Samenwerking nog verder versterken
Grote kans dat studenten die straks medewerkers van DB Schenker als docent voor de klas zien staan, al eerder met het bedrijf in aanraking zijn gekomen. Ieder schooljaar maken eerstejaarsstudenten aan de HAN namelijk kennis met DB Schenker tijdens de jaarlijkse carrièredagen. Bij die eerste kennismaking krijgen de studenten een rondleiding op de vestiging in Ede. Daarmee is de samenwerking oorspronkelijk begonnen. “Die samenwerking wilden we meer kracht bijzetten. Het resultaat daarvan is ons docentschap aan de HAN.” Naast het verzorgen van lessen op de HAN zijn de medewerkers van de logistiek dienstverlener aan het brainstormen over het verzorgen van gastcolleges voor studenten, die gedigitaliseerd worden.
Talentenprogramma NHTV
Behalve met de HAN bestaat al jaren een intensieve samenwerking met de NHTV in Breda. Met deze opleider is een talentenprogramma opgezet. Zodra medewerkers op één van de vestigingen van DB Schenker een interessante opdracht hebben, geven ze dat door aan de HR-afdeling. Studenten die een stapje extra willen zetten, solliciteren op één van deze opdrachten. Voor DB Schenker een mooie kans om aan goede studenten te komen. “En omdat wij iets extra’s van deze studenten vragen, mogen ze ook op een extra vergoeding rekenen.”
Na het uitvoeren van een opdracht of na het lopen van stage, komen veel studenten van zowel de HAN als de NHTV uiteindelijk in vaste dienst. Fijnaut – Luijcks: “Het personeelsbestand bestaat uit ruim 4.200 mensen. Er zijn altijd wel vacatures.”
Auteur: Carline Klijn – van Best
Meer informatie over DB SCHENKER landtransport:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!