De Groene Kolenboer zoekt duurzame stokers en coöperatieleden

  • Innovatie & MVO

Ook bezig met verduurzaming? De Groene Kolenboer uit Deventer zoekt bedrijven in de Cleantech Regio die duurzaam willen stoken. Ook coöperatieleden zijn welkom.

De Groene Kolenboer zoekt duurzame stokers en coöperatieleden

“Wij zijn een energiecoöperatie, een ondernemerscoöperatie en een ketencoöperatie”, Hans Kostense. Toe maar! Dat is veel coöperatie inéén. Hans Kostense en medebestuurder Rob Korten leggen uit hoe dat zit.

Kwam lang geleden de kolenboer langs om huishoudens en bedrijven te voorzien van kolen, tegenwoordig zorgt de Groene Kolenboer voor duurzaam kachelvoer. Mét aandacht voor een groene leefomgeving.

Zijn warmtepompen geen serieuze optie, dan kan een biomassaketel dat wel zijn. Stook je daarin Landschapskorrels van de Groene Kolenboer, dan ben je duurzaam bezig. Niet alleen draag je bij aan CO2-reductie, ook gaat er zo’n negentig procent minder fijnstof naar buiten dan bij een open haard. Maar de coöperatie biedt meer. Sinds najaar 2017 is de webshop met producten en diensten online. Tijd om meer klanten en leden te werven, vertellen Kostense en Korten.

Wat doet de Groene Kolenboer?

De Groene Kolenboer stimuleert bedrijven en particulieren om energie te besparen en duurzame energie lokaal te produceren. Landschapshout uit de regionale houtproductieketen wordt verzameld en gaat – zo duurzaam mogelijk – naar een pelletfabriek. Die maakt er houtpellets en duurzame briketten van, die weer in de Stedendriehoek verkocht worden. Andere diensten: landschapsbeheer, advies en financiering of exploitatie van biomassaketels.

“Onze belangrijkste drijfveer is behoud van het landschap”, onderstreept Hans Kostense. De coöperatiebestuurders voegen daad bij woord: de helft van de coöperatiewinst gaat terug naar het landschap. Wat er aan hout uitgaat, wordt zoveel mogelijk opnieuw aangeplant en onderhouden voor toekomstig gebruik, met oog voor grotere biodiversiteit. “Zo houden we de grondstofvoorziening voor de regio in balans.”

Efficiënte houtproductieketen

De ándere vijftig procent van de winst gaat terug naar de coöperatieleden. Want de Groene Kolenboer is zoals gezegd ook een ondernemerscoöperatie. Regionale ondernemers bieden hun producten en diensten aan – van groenonderhoud tot energieadvies – en halen samen zo veel mogelijk verspilling uit de houtproductieketen. Denk aan tussenopslag of transport. “Zo verbinden we binnen één coöperatie de lokale landschapsbeheerders efficiënt en duurzaam met lokale gebruikers van hout”, vat Korten samen.

Inmiddels zijn er circa vijftien serieuze, potentiële coöperatieleden en weten ook afnemers de Groene Kolenboer steeds beter te vinden. Ondertussen kijken Kostense en Korten alweer vérder. Zo zoeken zij samenwerking met lokale energiecoöperaties, tonen andere regio’s belangstelling voor de Groene Kolenboer en zijn nieuwe duurzame (biobased) energietoepassingen in onderzoek. In alle activiteiten is de ‘groene’ draad helder. Kostense: “Onze basis blijft het landschap. Dat moet zijn waarde houden als leverancier van onze biomassa en voor natuur en beleving.”

Samen naar een schone toekomst. Daar koersen wij op in de Cleantech Regio. Stedendriehoekgemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen werken met ondernemers, onderwijs en onderzoek samen aan een energieneutrale en duurzame economie en samenleving.

Cleantech Regio Development

Uitvoeringsorganisatie Cleantech Regio Development ondersteunt cleantech initiatieven van inwoners en ondernemers. De doelen van de Groene Kolenboer sluiten aan bij de ambities van de Cleantech Regio: in 2030 willen we energieneutraal zijn. Daarom kreeg de Groene Kolenboer subsidie voor onderzoek naar duurzame toepassing in het landschap van as uit pelletkachels. Ook adviseerde programmamanager Nicolette Klijn de Groene Kolenboer en ondersteunen we profilering van de coöperatie. www.cleantechregio.nl